- írta: Peitli Csilla
Mérgező ételek a tányéron
- írta: Peitli Csilla
- 2015.03.11
A világ ételei körül vizsgálódva rengeteg mérgező ételt találunk, amiket adrenalinnövelő kihívásként vagy akár rendszeresen fogyasztanak az emberek. Nem is kell dzsungelek mélyére vagy tengerek fenekére merülnünk, hogy találjunk pár egészségre igen káros alapanyagot. És ehhez elég csak benéznünk a hűtőbe.
A világ ételei körül vizsgálódva rengeteg mérgező ételt találunk, amiket adrenalinnövelő kihívásként vagy akár rendszeresen fogyasztanak az emberek. Nem is kell dzsungelek mélyére vagy tengerek fenekére merülnünk, hogy találjunk pár egészségre igen káros alapanyagot. És ehhez elég csak benéznünk a hűtőbe.
A konyhakertből
A mindennap használt alapanyagok között a sokáig csak dísznövényként tartott krumpli és a paradicsom is tartalmaz mérgező anyagokat. A krumpliban és a paradicsomban egyaránt szolanin található, ami egy kábító hatású vegyület. Mérgezési tünetei a hányás, a fejfájás vagy a szédülés és szélsőséges esetben még halál is bekövetkezhet. Hogy miért esszük mégis rendszeresen nagy dózisban ezeket? Mert az elfogyasztott részekben olyan kis dózisban található meg a szolanin, hogy a komoly mérgezés esélye gyakorlatilag nulla. Legutóbb több mint 50 éve került sor krumplifogyasztásból eredő halálesetre.
A boltokból
Az alkohol már önmagában is méreg, de vannak olyanok, amik hatványozottan veszélyesek az emberre nézve. Ilyen az enyhén túlmisztifikált abszint, amit nem véletlenül hívnak zöld tündérnek. Bár az abszinttól való hallucinálás a mítoszok közé tartozik, az biztos, hogy a benne található növényi eredetű tujon mérgező a máj- és agysejtekre nézve. A mandula sajtója sem volt mindig ilyen pozitív, mint manapság. A keserű mandulában található cianid már 20 szem esetén is végzetes problémát okozhat, de a boltokban kapható barackmag vagy édes mandula már egyáltalán nem ilyen veszélyes. Sőt rákmegelőző hatása miatt inkább az ajánlott, mint a tiltott élelmiszerek közé tartozik.
Az étteremből
A gömbhal az egyik legismertebb mérgező étel, amit étteremben rendelhetünk. Az elkészítését évekig tanulják a mesterek, de még így is évente többen lesznek rosszul tőle (bár ezek szinte mindig hozzá nem értő szakácsok művei). A gömbhalban található idegméreg csak az állat belső szerveiben, szemében és bőrében található meg, tehát a húsa biztonsággal fogyasztható. Hívei szerint kellemes íze és enyhén bizsergető hatása van, ami valószínűleg csak a megnövekedett adrenalinszint következménye.
A mérgező ételektől tehát nem kell megijedni. Az eddig gond nélkül fogyasztott élelmiszereket továbbra sem kell mellőzni, de még a skorpióevésről sem kell lemondani, ahhoz is elég megfőzni az állatot. Beszerezni egy példányt belőle biztos veszélyesebb, mint megenni.