- írta: Peitli Csilla
Színekben az egészség!
Ha színpompás zöldségek kerülnek a tányérodra, biztos lehetsz benne, hogy ellátod a szervezetedet a legfontosabb tápanyagokkal. De vajon melyik szín mire jó? A zöld ételek, mint például a leveles zöldségek, a káposztafélék, a brokkoli, a zöldbab, a spenót a klorofilltől kapják a színüket. Ez az anyag segíti a máj és a vese méregtelenítő funkcióját. Szemvédő luteint és zeaxantint, valamint a véralvadásért és a csontok egészségéért felelős K-vitamint is tartalmaznak. A piros ételek, mint a paradicsom, a görögdinnye, a piros színű paprika, a cékla likopinban gazdagok. Ez az antioxidáns számos betegség, köztük daganatos kórok megelőzésében segít. A narancsszín a karotinoidok színe: a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack,rengeteget tartalmaz az A-vitamin elővitaminjából, amely szintén erőteljes antioxidáns. Segíti az immunrendszer működését és a betegségek megelőzését, valamint védi a szem és a bőr egészségét. A lila élelmiszerekben (padlizsán, bogyós gyümölcsök, lila káposzta, lila hagyma) van a legtöbb antioxidáns, így ezek különösen hatékonyan előzik meg a szív- és érrendszeri valamint a daganatos kórokat, de még a bőr idő előtti öregedését is. A sárga ételek (citrom, grapefruit, sárga színű paprika, ananász) kiváló C-vitamin-források, amely az immunrendszer támogatása mellett a bőr kollagéntermelését is segíti, vagyis hatásos a ráncok ellen. A fehér ételekben, amilyen a hagyma, a karfiol, a retek, általában sok a kvercetin nevű, betegségmegelőző hatású antioxidáns. A hagymafélék illatáért felelős allicin is a kórokozók elleni védekezést segíti. http://zoldsalata.blogspot.com
Ha színpompás zöldségek kerülnek a tányérodra, biztos lehetsz benne, hogy ellátod a szervezetedet a legfontosabb tápanyagokkal. De vajon melyik szín mire jó?
A zöld ételek, mint például a leveles zöldségek, a káposztafélék, a brokkoli, a zöldbab, a spenót a klorofilltől kapják a színüket. Ez az anyag segíti a máj és a vese méregtelenítő funkcióját. Szemvédő luteint és zeaxantint, valamint a véralvadásért és a csontok egészségéért felelős K-vitamint is tartalmaznak.
A piros ételek, mint a paradicsom, a görögdinnye, a piros színű paprika, a cékla likopinban gazdagok. Ez az antioxidáns számos betegség, köztük daganatos kórok megelőzésében segít.
A narancsszín a karotinoidok színe: a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack,
rengeteget tartalmaz az A-vitamin elővitaminjából, amely szintén erőteljes antioxidáns. Segíti az immunrendszer működését és a betegségek megelőzését, valamint védi a szem és a bőr egészségét.
A lila élelmiszerekben (padlizsán, bogyós gyümölcsök, lila káposzta, lila hagyma) van a legtöbb antioxidáns, így ezek különösen hatékonyan előzik meg a szív- és érrendszeri valamint a daganatos kórokat, de még a bőr idő előtti öregedését is.
A sárga ételek (citrom, grapefruit, sárga színű paprika, ananász) kiváló C-vitamin-források, amely az immunrendszer támogatása mellett a bőr kollagéntermelését is segíti, vagyis hatásos a ráncok ellen.
A fehér ételekben, amilyen a hagyma, a karfiol, a retek, általában sok a kvercetin nevű, betegségmegelőző hatású antioxidáns. A hagymafélék illatáért felelős allicin is a kórokozók elleni védekezést segíti.
http://zoldsalata.blogspot.com