- írta: Vezse Roland
Természetes gyógybogyók – ezért egyél áfonyát!
- írta: Peitli Csilla
- 2014.04.14
A viszonylagos téli gyümölcsínség után a szervezetnek jól esik a feltöltődés, így mi magunk is jobban vágyunk a friss zöldségekre, gyümölcsökre. De a bogyós, apró szemű gyümölcsök mellett nemcsak ízgazdagságuk és illatuk szól, hanem az egészségre gyakorolt előnyös hatásuk is.
A viszonylagos téli gyümölcsínség után a szervezetnek jól esik a feltöltődés, így mi magunk is jobban vágyunk a friss zöldségekre, gyümölcsökre. De a bogyós, apró szemű gyümölcsök mellett nemcsak ízgazdagságuk és illatuk szól, hanem az egészségre gyakorolt előnyös hatásuk is.
Áfonya
A fekete áfonya már régóta kedvelt gyógynövény, amit nemcsak a macik fogyasztanak előszeretettel, de az emberek is marokszámra eszik, ha szeretnék a látásukat javítani. A néphagyomány különösen erős látásjavítónak tartja a növényt, ami csökkenti az éleslátás romlásának, és a szürke hályog kialakulásának ütemét. A retinavédelem mellett az erek rugalmasságához is hozzájárul mitrillin nevű hatóanyaga, ezért fogyasszuk sokat, ha szeretnénk a keringési rendszerünket fitten tartani. Vigyázat! Az erdélyi áfonyapálinka most nem ér!
Tőzegáfonya
A tőzegáfonya a kiválasztó szervrendszer egyik legnagyobb barátja, hatásosan távol tartja a baktériumokat a húgyutaktól, de a már kialakult betegségek esetén is sokat tehet a gyógyulásáért, azáltal, hogy a további baktériumok megtapadását meggátolja. Emellett erősíti a szív-és érrendszert és állítólag még a memóriát is javítja. Csak tudnám, hogy ezt hol hallottam...
Egres
Nem kifejezetten divatos gyümölcs, kevésbé jó a sajtója, mint az áfonyaféléknek, pedig nagyon finom és sokoldalú bogyós termésről van szó. Magas pektintartalma jót tesz az emésztőszervrendszernek, ezért találhatjuk nehezebb húsok társaként a tányéron is. Áldásosan hat ezen kívül a vesére és a májra is, de egyszerre sokat nem érdemes elfogyasztani belőle, mert könnyen hasmenést okozhat.
Ribizli
A ribizli népszerűségét hozzáférési nehézségek rombolják. A tüskékkel borított ágakról nehéz leszüretelni a gyümölcsöket, amihez aztán ráadásul a zöld szárrész is pofátlanul ragaszkodik. De megéri a szenvedést, mert a ribizli személyében az egyik legfinomabb vitamintablettát ismerhetjük meg, amit ma a piacon kapni lehet. Magas a C, a B1, B2, B6 és az E-vitamin tartalma, és ásványi anyagokban is kifejezetten gazdag, amellett, hogy kalóriatartalma szinte nincs is. Külsőleg használva pedig bőrnyugtató hatású.