- írta: Peitli Csilla
Tilos vagy szabad a kukorica a strandon?
- írta: Peitli Csilla
- 2014.08.09
A kukorica mennyei csemege, de mint oly sok finom dolog, ez is tiltólistás az egészséges táplálkozás iránt elkötelezettek számára. De valóban olyan nagy bűnt követünk el, ha a strandon járva főtt kukoricát zsákmányolunk az árusoktól? Ennek jártunk most utána.
A kukorica mennyei csemege, de mint oly sok finom dolog, ez is tiltólistás az egészséges táplálkozás iránt elkötelezettek számára. De valóban olyan nagy bűnt követünk el, ha a strandon járva főtt kukoricát zsákmányolunk az árusoktól? Ennek jártunk most utána.
A kukorica rossz sajtója magas kalóriatartalma és emészthetetlensége miatt alakult ki elsősorban, de a valóságot több téves mítosz is súlyosbítja. Régen az állatok hizlalására használt kukoricáról sok minden kering a neten, aminek talán a fele sem igaz, és ami mégis, az sem akkora tragédia, mint ahogy emlegetni szokták.
Az egyik leggyakoribb ellenérv a kukoricával szemben, hogy magas a keményítő tartalma, ami ugyebár szénhidrát, és mint ilyen, az ördögtől való. Csakhogy a szénhidráton túl rengeteg tápanyagot is tartalmaz, ezért ha módjával, köretként fogyasztod a kukoricát, akkor a szénhidrát bevitel sem jelent majd túlzott problémát.
A másik gyakori dolog, amit a kukorica számlájára rónak, az, hogy az emberi szervezet képtelen megemészteni, és így nincs értelme a fogyasztásának, hiszen csak a „baj” van vele. És bár az igaz, hogy a kukorica egy része emészthetetlen számunkra, ez még nem jelenti azt, hogy ez gond lenne a testnek. Épp ellenkezőleg, a kukorica megmozgatja a beleket, segítve ezzel az emésztést és a bélben élő hasznos baktériumok számára is megfelelő tápláléknak bizonyult.
A legfőbb probléma a kukorica PR-jával, hogy a rossz híre mellett szinte semmilyen pozitív tulajdonságot nem társítunk hozzá. Pedig a kukorica is zöldség, amiből több hasznos tápanyagot is ki tud nyerni az emberi szervezet. Ilyen a B-vitamin, a C-vitamin és a magnézium, de a szem egészségét megőrző antioxidáns is bőven található benne.
A kukoricára is igaz tehát, hogy ha módjával fogyasztod, akkor nemhogy árt, kifejezetten jót tesz. Az pedig egészen biztos, hogy a lángosnál sokkal egészségesebb választás.