Öt hazai kirándulóhely, amit ne hagyj ki ősszel!

  • írta:
  • 2014.10.03

Az ősz a legjobb időszak a kirándulásra. Szerencsére remek úti célokban kis hazánk sem szűkölködik. Most öt olyan kirándulóhelyet gyűjtöttünk össze, ahová mindenképpen érdemes lehet ellátogatnod, ha egy kis túrázásra vágysz. 


Az ősz a legjobb időszak a kirándulásra. Szerencsére remek úti célokban kis hazánk sem szűkölködik. Most öt olyan kirándulóhelyet gyűjtöttünk össze, ahová mindenképpen érdemes lehet ellátogatnod, ha egy kis túrázásra vágysz. 

Budai-hegység

Fővárosunk egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy Budán ott tornyosulnak a Budai-hegység vonulatai, így ha pesti vagy, akkor sem kell messzire menned egy jó kis kirándulásért. A Budai-hegység tömegközlekedéssel is remekül megközelíthető, számos kijelölt túraútvonalat kínál és bővelkedik látnivalókban is, elég csak a János-hegyi kilátót, a Szemlő-hegyi és a Pálvölgyi cseppkőbarlangot vagy az Oroszlán-sziklát említeni, emellett pedig rendkívül gazdag növény- és állatvilágával is csábítja a túrázókat. 

Rám-szakadék

Kétségkívül hazánk egyik legkalandosabb kirándulóhelye. A Dunakanyarban, Dömös község közigazgatási területén húzódó szurdok évente látogatók tízezreit vonzza, ami nem csoda, hiszen kevés vadregényesebb kirándulóhelyet találni hazánkban. Ráadásul, ha a szakadékot megmászva még marad energiánk, a környék számos további felfedeznivalót tartogat számunkra. 

Vértes és Gerecse

A Dunántúli-középhegység talán két legizgalmasabb része, ahol garantáltan tartalmas túrákat tehetünk. A Vértesben a gyönyörű táj mellett a régi várromok kedvelői is megtalálják szórakozásukat, hiszen Gesztes vára, a Vitányvár, Csókakő vára, a Csákvári vár vagy éppen a Gerencsér vár remek úticél és felfedeznivaló lehet. A Vértes és a Bakony között húzódó Gerecse inkább a barlangok kedvelőinek nyújt kiváló kikapcsolódást, hiszen nagyjából 300 barlang található a területén. Aki ezt a hegységet választja úticélként, mindenképpen látogasson el az Agostyán mellett található arborétumba és ökofaluba, hazafelé tartva pedig érdemes útba ejteni aTata csodás városát, ahol az Öreg-tó partja páratlan panorámájával és nyugalmával, a tóparti éttermek pedig ízletes ételeikkel várják a megfáradt vándorokat. 

Balaton-felvidék

Örök igazság, hogy a nyári Balatonnál csak az őszi jobb. A Balaton-felvidék tökéletes őszi kirándulóhely. A látnivalóknak se szeri, se száma, Badacsonyban elcsíphetünk egy jó kis szüretet, bejárhatjuk a felvidék várait Sümegtől Nagyvázsonyig, Kővágóörsön bebarangolhatjuk a kőtenger még megmaradt részeit vagy akár lesétálhatunk a Balaton partjára is gyönyörködni az őszi magyar tengerben. 

Fertő-tó

A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvíze és Európa legnyugatabbra fekvő szikterülete és sztyepptava. A tó és környéke a Világörökség része. Nagyobb hányada Ausztriához tartozik, de a magyarországi területén kialakított tanösvények bőven elegendőek ahhoz, hogy a tó páratlan környezetét és élővilágát bemutassák. Aki ellátogat ide, garantáltan megérzi a természet közelségét és ha kedve tartja, még egy kerékpártúrát is tehet a tó körüli kerékpárúton. 

Címkék: