BBQ vagy grillezés? Mégis mi a különbség?

A szabadtéri sütögetés hazai repertoárja egyre szélesebb. Bográcsozás és szalonnasütés mellett mind többen hódolnak rendszeresen a grillezés szenvedélyének. Vagy lehet, hogy épp a barbecue oltárára kerül a húsáldozat? Mi a különbség, és van egyáltalán eltérés a grillezés és a BBQ között? 


Olyan sok a hasonlóság a BBQ és a grillezés között, hogy a fogalmak is gyakran összemosódnak. Mindkét tevékenységet leginkább a szabadban végzik, nyílt láng fölött, fa, faszén vagy gázzal fűtött grillezőkön. Akkor mégis miben más a BBQ?

A legfontosabb eltérés a két módszer között a sütési hőmérsékletben és a sütés hosszában rejlik. A BBQ ételeket minden esetben alacsony hőfokon, hosszú időn keresztül készítik, ami a több órától akár fél napig is terjedhet. Amerikában, ahol hatalmas hagyományai vannak a BBQ húsoknak, nem ritka a 16 órán át tartó sütési idő sem. Emellett fontos megemlíteni, hogy a BBQ étel sosem készülhet gázgrillen, és a szósz adagolása is elengedhetetlen a tökéletes végeredményhez. Erre tökéletesek a faszenes kerámia grillek, amelyeknek rendkívül jó a hőtartásuk és kevés üzemanyaggal is órákig tartják a hőmérsékletet.

A nehezen sülő, rágósabb marha és disznórészek porhanyóssá tételére szolgált eredetileg a BBQ, ami ma már egyfajta életstílussá vált. Minden területnek, városnak vagy sokat látott sütögetőnek megvan a saját BBQ szósza, sütési trükkjei, amire esküszik. Így bárhol is járunk Amerikában (vagy akár idehaza) két egyforma BBQ ételt biztos nem kóstolhatunk. Ez a sokoldalúság, na meg az omlós, ízes húsok itthon is egyre népszerűbbek, amihez széles választékban szerezhetsz be te is szószokat, fűszereket a kísérletezéshez.