Gázgrillen sem kell lemondanod a füstös aromákról

A gázgrillek precizitását nagyon szeretjük. Sokoldalúságuk, felszereltségük és irányíthatóságuk is jobb faszenes társaiknál, de a sütési mód miatt egyszerűen nincs meg az ételeknek az az autentikus füstös aromájuk. Vagy mégsem kell lemondanod erről?


A faszenes grillek kellemes, és semmivel össze nem téveszthető aromáját a minőségi faszén adja, ami a gázgrilleken értelemszerűen nem jut szerephez. Nem kell azonban teljesen lemondani a füstös ízekről, mert gázgrillen is használhatunk füstös alapanyagokat (füstölt só, füstölt paprika), és ott a füstölődoboz is, amely hatalmas segítség a meleg füst előállításához.

A füstölődoboz egy fém kiegészítő, amelyet közvetlenül a lángokra kell helyezni. A majdnem teljesen zárt dobozba különféle fa chipseket tehetsz, lehetőleg olyanokat, amelyek jól illenek az adott ételhez. A dobozba zárt fa lassan, a közvetett hő hatására, elég, és illatos füstöt termel, ami áthatja a fölötte sülő ételt, így a faszenes grillekhez hasonló hatás érhető el ezekkel a dobozokkal.

A Broil King elsőosztályú füstölő doboza a könnyebb kezelhetőség miatt két füllel, két rekesszel és felül - a füst távozását megkönnyítendő - lyukakkal rendelkezik. A két rekeszbe akár két eltérő fa típust is tehetünk vagy az egyikbe kerülhet folyadék is, hogy az étel ne csak füstölődjön, hanem az aromás lével párolódjon is. Teltebb és karakteresebb ízek kedvelőink érdemes kísérletezni a füstölődobozzal, egészen különleges eredmények születhetnek!

A füstölőfák kisebb és nagyobb darabokban is kaphatóak. A füstölődobozba érdemes a kisebbeket választani, de a nagyobb rönköknek is megvan a létjogosultságuk. Ezeket alufóliába csomagolva teheted az égő mellé vagy fölé. Sőt, akár süthetsz is rajtuk. Léteznek ugyanis olyan füstölőfák, amelyek sütőlapként is bevethetőek, és gázgrillen is kellemes aromát adnak az ételeknek. Ilyenek a halakhoz gyakran ajánlott cédrus lapok vagy boroshordóból készített füstölőfák, amelyeken süthetsz bordát, filét vagy akár zöldségeket is.

Ha gyakran füstölnél és élvezed ezt az aromát, akkor viszont érdemes lehet elgondolkodnod egy második, immár faszenes grill beszerzésén is. Rengeteg hobbi és profi séf rendelkezik két vagy akár három grillen, amelyek egymást kiegészítve fedik le a teljes spektrumát a kültéri sütésnek. A kerámia kamado grillek például kimondottan ajánlhatóak gázgrillek mellé, mert remekelnek a lassú, alacsony hőfokon történő BBQ ételkészítésben. A kellemes, füstös aroma pedig garantált!

Gyere el a Szezonnyitó Grillfesztiválra március 22-én, és ismerd meg testközelből a faszenes grillek legjavát! Az esemény alatt profi szakácsok állnak majd a grillek mögött gyakorlati bemutatóval demonstrálva mire képes egy minőségi faszenes grill! A jegyek már elővételben kaphatóak!