Infra vagy hagyományos oldalégő

A grill kiválasztásánál miért fontos az oldalégő, melyiket válasszuk? Amikor gázgrillt választunk, általában az oldalégő szerepe nagyon mellékes és nem igazán foglalkozik vele senki. Legyen, vagy ne legyen és itt nagyjából ki is merül a választás, pedig ennél sokkal fontosabb tényező.


Az egyszerűbb kisebb teljesítményű grilleknél természetesen az oldalégő teljesítménye is kisebb, így maximum mártások, egyszerűbb krémlevesek és néhány köret elkészítésére alkalmasak. A Broil King a Monarch sorozatig használja ezt a típusú oldalégőt. Tökéletes megoldás azok számára, akik ténylegesen csak egyszerű dolgokat szeretnének az oldalégőn elkészíteni vagy melegítésre szeretnék használni.

A Monarch sorozatnál magasabb kategóriába tartozó grillek esetén, egy masszívabb nagyobb teljesítményű oldalégőt találunk, ami az öntöttvas edénytartóból azonnal kiderül számunkra. Ennek az égőnek a teljesítménye sokkal nagyobb, így a bonyolultabb, összetettebb konyhai műveletek elvégzését is lehetővé teszi. A grillünk ebben az esetben már teljes értékű kültéri konyhaként funkcionál és csak a mi tudásunk szab határt a felhasználásnak.

Az oldalégők csúcsa vitathatatlanul az infra oldalégő, amit a Baron sorozattól tudunk használni. Akár eleve rendelhetjük is ezzel a típussal a grillünket, de utólag is ki tudjuk cserélni. De miért is jobb, mint a hagyományos oldalégők. Nem a körülötte lévő levegőt melegíti fel, ami felemelkedik a sütési felületig, hanem a gázlángot a több ezer mikroszkopikus lyukból álló kerámiacsempére irányítja, ez a láng hőjét infravörös energiává alakítja, állandó, egyenletes hőt biztosítva a teljes felületen. De ez mire is jó valójában? Ez a technológia kifejezetten magas hőfok elérésére alkalmas, így tökéletesen lehet pirítani az ételeket, ami könnyebbé és gyorsabbá és hatékonyabbá teszi az ételekre történő kéreg sütést. Amennyiben infra oldalégőt használunk, az amúgy is magas sütési teljesítményt tudjuk fokozni, ezáltal gyorsabban tudunk nagyobb mennyiségű ételt elkészíteni. Az nagyon magas hőmérsékletnek köszönhetően akár wokban is készíthetünk ételeket.

A háromféle oldalégőnek köszönhetően mindenki ki tudja választani azt a grill típust, ami legjobban illik az elképzeléseihez.