Kell a takaróponyva a grillekhez?

A kerti bútorok és grillek speciális igényeihez és alakjához igazított takaróponyvák egyre szélesebb körben elérhetőek. A látszólag csak előnyökkel járó takaró mégsem élvez osztatlan népszerűséget, sokan ellene kampányolnak. De vajon miért?


A vízhatlan anyagból készült takaróponyvák elsődleges feladata az eső, a pára és mindenféle egyéb nedvesség távol tartása, amely tönkre tehetné a kültéri berendezéseket. A fa és műanyag bútorok könnyen bepenészednek, míg a fémeket a rozsda veszélye fenyegeti, ha tartósan nedves közegben kell helyt állniuk. Elméletben tehát minden jól működik, de nagyon sok ponyva nem jelent áthatolhatatlan burkot. Vagy azért mert alulról nem takar a ponyva, netán a minőséggel van baj, de az is előfordul, hogy az adott terület időjárása ellen nem is nyújthat 100 %-os védelmet az anyag.

Ha a letakart holmik a szabadban, esetleg párás sarkokban állnak, a nedvesség akkor is a ponyva alá hatolhat, ha nincs szó orkán erejű szélről és zivatarról. A ponyva választásnál tehát azt kell elsősorban megvizsgálni, hogy milyen a helyi időjárás és hol lesz a letakart tárgyak állandó helye. A sötét, nehezen szellőző helyeken inkább akadályozza a kiszáradást a felhelyezett vízzáró réteg, de a szabadban álló vagy félig fedett bútoroknál sokat segít a tisztán tartásban. A jó minőségű ponyva távol tartja az élőlényeket, a leveket, az ágakat, a madárürüléket és egyéb piszkokat.

A ponyva mellett sok függ a grill vagy a bútorok minőségétől is. A rozsdamentes acélból készített Broil King grillek takarás nélkül is ellenállnak a kíméletlen időjárásnak, de a ponyva alá szoruló nedvesség sem okoz rozsdásodást.