Szokatlan köretek a grillen

A grillezés kapcsán elsősorban a főételek jutnak az eszünkbe, a köretekre jóval kevesebb rivaldafény vetül. Különösen az olyan hagyományos köretekre, mint a krumpli, a rizs vagy a tészta. Vajon ezeknek is a grillen a helye?


Rizs

A rizsnek mindenképp! A megszokottól némileg eltérő formában és ízben köszön vissza a grillről lekerült rizs, de egyáltalán nem válik hátrányára egy kis sütés. Az elkészítéshez főzd meg a rizst, ahogy szoktad, majd készíts belőlük rizslabdákat. Nem kell feltétlenül kereknek lenniük, követhetik a japán háromszög formát is, de akár téglalap vagy henger alakúra is formázhatod a rizst. A még melegen formált rizs jól tartja az alakját, nem kell félned attól, hogy szétesik a grillen, de a biztonság kedvéért használhatsz sütőlapot a rács helyett. A rizslabdákat ezután kend meg vékonyan olajjal és mindkét oldalát süsd 5 percig.

Édesburgonya

A krumpli is nagyon jól mutat a grillen, de hogy egy kicsit megbolondítsuk a helyzetet, használj édesburgonyát. Vághatod hasáb vagy háromszög alakra is, de minél kisebb darabokat vágsz, annál ropogósabb végeredményre számíthatsz. A felaprított krumplit olajozd, majd hintsd meg sóval, borssal és egy kis cayenne borssal, és a tetőt lehajtva grillezd 20 percig zöldségkosárban vagy amíg minden szem puhává, a széleinél pedig ropogóssá válik.

Puliszka

Ez az eléggé elhanyagolt köret is új ízdimenziókat kap, ha a grillre teszed pirulni. A rizshez hasonlóan itt is előbb el kell készíteni a puliszkát kukoricadara, víz és só segítségével, majd a megszilárdult lepényt kisebb, kb. tenyérnyi darabokra vágni és enyhén megvajazva a grillre tenni. A kukoricához jól illik a rozmaring és a kakukkfű, tehát ha hús mellé lesz köret, ezekkel is fűszerezheted. Tálaláskor egy kevés vajjal a tetején kínáld.