Hidegen és melegen is isteni fogás ez az ázsiai ihletésű tofu recept. Teljesen vegán, de gazdag ízvilága miatt a húszeretők is bátran tehetnek vele egy próbát.
Ázsiai ihletésű grillezett tofu
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 2 doboz tofu
- 60 ml szója szósz
- 120 ml fekete rizs cet
- 1 ek szezámolaj
- 5 cm gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 ml juharszirup
- 1 ek pirított szezámmag
Elkészítés:
- A tofu és a szezámmag kivételével tegyünk mindent egy aprítóbe és keverjük addig a pácot, amíg a fokhagyma és a gyömbér is egészen kis darabokká válik.
- A tofut szeleteljük fel és tegyük bele a páclébe, lehetőleg úgy, hogy az teljesen ellepje a szeleteket. Legalább egy órát pihentessük, de ha egy egész éjszakát vár a sütésre, azzal sem okozunk kárt.
- Grillezés előtt melegítsük elő a grill közepes/alacsony hőfokra, kenjük le a rácsok egy kevés olajjal, és csöpögtessük le a tofuról a felesleges pácot.
- Ezután a szeleteket tegyük fel a rácsra, majd 3 perc után forgassuk el 90 fokban, hogy szép grilljeleket süssünk bele. Az új pozícióban is süssük 2-3 percig.
- Ekkor fordítsuk meg a szeletet, és a másik oldalon is végezzük le a "csíkozást".
- Tálalás előtt a visszamaradt páclét szűrjük le és egy serpenyőben főzzük addig, amíg kicsit besűrűsödik.
- Adjuk hozzá a pirított szezámmagot, és tálaláskor locsoljuk meg a tofut vele.