Eddig megismertettelek benneteket egy jó pár ország autentikus ételével, melyeket anno csakis faszénparázs felett készítettek. Most következzen kis hazánk 1800-as évekre visszanyúló finomsága, melyről már Jókai Mór is írt. Ez pedig nem más, mint a cigánypecsenye.

Neve sokaknak megtévesztő lehet, hiszen azt gondolnánk, hogy a romák egyik ételéről beszélünk, holott ez eredeti magyar étel. Nevét pedig onnan kapta, hogy a fokhagymás hús (ami csakis tarja lehet), elengedhetetlen kísérője mind a mai napig az úgynevezett kakastaréj, ami nem más, mint beírdaltan kisütött füstölt szalonna szelet. Régen ez a szalonnaféle úgy készült, hogy szikkasztása után disznóvérbe mártották és így füstölték meg. Amikor ezt kisütötték, ennek a barnás színe lett hasonló a romák bőrszínéhez az akkoriak szerint. Innen nevének eredete. De akkor most lássuk, hogyan is készül ez el napjainkban, faszénparázs felett, szem előtt tartva a régmúlt receptek elvárásait.

Cigánypecsenye

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: 1

Cigánypecsenye

írta: Tarsoly László

Hozzávalók:

  • 2 kg Sertés tarja
  • 10 g só
  • 10 g bors - őrölt
  • 8 g őrölt kömény
  • 10 g pirospaprika örölt
  • 1 fej fokhagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

A tarjánkat ujjnyi vastagságúra felvágjuk (érdemes csont nélküli tarját használni,az eredeti receptben is így van, hiszen régen a kisült húst egy félbevágott zsemle közé rakva fogyasztották). Besózzuk, borsozzuk, köménnyel és őrölt pirospaprikával meghintjük, majd egyből állhatunk is neki a sütésnek.

De mindezek előtt érdemes egy fémlapot téve a rácsunkra, kisütni a szalonna taréjokat. Oldalanként 4-5 percig sütjük húsainkat úgy, hogy az olajban és a füstölt szalonna kisült (és még meleg) zsírjában összemixelt fokhagymás péppel kenegetjük. Ha igazán stílszerűek szeretnénk lenni akkor a húsaink elkészülte után is lekenhetjük még ezzel a péppel mindkét oldalukat.

Mint említettem, régen cipóban, ma viszont általában valamilyen burgonyás körettel szokás tálalni. Én speciel egy krumplikrémet készítettem hozzá, mely igazán jó választásnak tünt.

Lehetünk trendik vagy klasszikusok ez az étek a mai napig fogalom minden magyar gourmetnak. Készítsétek el ti is!