Ezúttal gyermekkorom egyik újabb klasszikusa készült, amit Anyukám főzött nekünk, a családnak sokszor. Az igazi autentikus, magyaros borsos tokány! Én is hozzátettem a magam oldalát egy kis füst és a kamadó sütőm segítségével.

Füstös borsos tokány

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: 3

Füstös borsos tokány

írta: Simicz Heni

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés lapocka
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm füstölt szalonna
  • őrölt bors
  • fokhagyma por
  • 3 dl zsíros, krémes tejföl
  • 1 ek liszt
  • ízlés szerint víz
  • 3 dl száraz fehérbor

Elkészítés:

Elkészítés 4 főre:

1. Apró kockákra össze vágjuk a szalonnát.

2. Apró kockákra vágjuk a hagymát és fokhagymát.

3. Csíkokra vágjuk a húst.

4. A kamadót felfűtjük 150 c fokra deflektor nélkül.

5. Egy öntöttvas edényben lepirítjuk a szalonnát, majd ha már kieresztette a zsírját rátesszük a hagymát és megpirítjuk, ha megpirult a fokhagyma háromnegyedét is beletesszük.

6. A húst a főzés előtt egy órával fűszerezzük a só, bors, fokhagyma keverékével (SPG)

7. A fűszeres húst a kisült szalonna és hagyma zsíron pirítjuk pár percig.

8. Felöntjük a száraz fehérborral és pároljuk.

9. Pároljuk míg isteni puha omlós nem lesz a hús, a folyadékot szükség szerint vízzel pótoljuk. A főzés utolsó pár percében megkaphatja a maradék fokhagymát és némi plusz fűszert, ízlés szerint.

10. A tejfölt elkeverjük a liszttel, a tokány levéből kimerünk pár evőkanállal, majd az egyveleget (a habarást) hozzákeverem a tokányhoz és így együtt még 10 percig összefőzzük.

 

Dijoni-egész magos mustáros, vajas tört burgonyával tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánok!