- írta: Simicz Heni
Ezúttal gyermekkorom egyik újabb klasszikusa készült, amit Anyukám főzött nekünk, a családnak sokszor. Az igazi autentikus, magyaros borsos tokány! Én is hozzátettem a magam oldalát egy kis füst és a kamadó sütőm segítségével.
Füstös borsos tokány
írta: Simicz Heni
Hozzávalók:
- 1 kg sertés lapocka
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 gramm füstölt szalonna
- só
- őrölt bors
- fokhagyma por
- 3 dl zsíros, krémes tejföl
- 1 ek liszt
- ízlés szerint víz
- 3 dl száraz fehérbor
Elkészítés:
Elkészítés 4 főre:
1. Apró kockákra össze vágjuk a szalonnát.
2. Apró kockákra vágjuk a hagymát és fokhagymát.
3. Csíkokra vágjuk a húst.
4. A kamadót felfűtjük 150 c fokra deflektor nélkül.
5. Egy öntöttvas edényben lepirítjuk a szalonnát, majd ha már kieresztette a zsírját rátesszük a hagymát és megpirítjuk, ha megpirult a fokhagyma háromnegyedét is beletesszük.
6. A húst a főzés előtt egy órával fűszerezzük a só, bors, fokhagyma keverékével (SPG)
7. A fűszeres húst a kisült szalonna és hagyma zsíron pirítjuk pár percig.
8. Felöntjük a száraz fehérborral és pároljuk.
9. Pároljuk míg isteni puha omlós nem lesz a hús, a folyadékot szükség szerint vízzel pótoljuk. A főzés utolsó pár percében megkaphatja a maradék fokhagymát és némi plusz fűszert, ízlés szerint.
10. A tejfölt elkeverjük a liszttel, a tokány levéből kimerünk pár evőkanállal, majd az egyveleget (a habarást) hozzákeverem a tokányhoz és így együtt még 10 percig összefőzzük.
Dijoni-egész magos mustáros, vajas tört burgonyával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!