Amikor folyamatosan működik a sütő és már nem bírja az ünnepségre készülő ételek készítését, akkor érdemes elővenni a grillt is. A főételek mellett a sütemény is egészen különlegessé válik a grillen készítve, mint például ez az almás pite!
Hagyományos almáspite grillen készítve
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 280 g vaj
- 2 db tojás
- 8 db alma
- 130 g cukor
- 2 kk fahéj
- 4 ek víz
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Egy nagyobb edénybe szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott vaj nagy részét (220 g).
- Jöhet bele a só és a víz és az egyik tojás enyhén felverve.
- Gyorsan dolgozzuk össze az egészet először fakanállal vagy tésztakeverővel. Ha kézzel dolgozunk pár mozdulattal csak addig gyúrjuk a tésztát, míg nagyjából összeáll egésszé és felveszi az összes lisztet. Nem kell homogén és sima tészta, nem baj, hogy darabos.
- Ezután tegyük be a hűtőbe pihenni 2 órára vagy a fagyasztóba 15 percre.
- Amikor szépen kihűlt, akkor vegyük ki a tészát, nyújtsuk ki és tegyük egy kivajazott formába.
- A maradék tésztából vágjunk ki egy akkora kör alakot, hogy be is tudjuk majd fedni a kész pitét. Mindkettőt tegyük a hűtőbe pihenni az összeállításig.
- Melegítsük elő a grillt 190°C-ra, és készítsünk be egy vízzel teli tálcát is a sütőrács alá.
- Hámozzuk meg és vágjuk apróra az almákat.
- Ezután szórjuk rájuk a fahéjjal elkevert cukrot és forgassuk össze az egészet.
- Az almás keveréket halmozzuk a tésztára és a tetejére osszuk el a maradék vajdarabokat.
- Végül zárjuk le a pitét a megmaradt tésztéval. A széleket nyomjuk össze, középen pedig vágjunk egy lukat a tésztára. Ehhez használhatunk kiszúrót is, hogy csillag vagy fenyőfa alakú lukat készíthessünk.
- A megmaradt tojást verjük fel és ezzel kenjük le a tésztát.
- Végül szórjuk meg a tésztát kristálycukorral.
- Tegyük a grillre a desszertet és süssük 90 percig vagy amíg alul és felül és szép aranybarnára színeződik a tészta.
- Elkészüléskor még nagyon forró és nem szeletelhető, tehát legalább 1 órát hagyjuk kihűlni tálalás előtt!
