Grillezett lazac gyömbéres pácban

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: 2

Grillezett lazac gyömbéres pácban

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 2 szelet lazacfilé
  • 45 ml száraz sherry
  • 30 ml szójaszósz
  • 15 ml szezámolaj
  • 25 g gyömbér
  • 30 g vaj
  • 5 g frissen őrölt bors
  • 5 db citromszelet

Elkészítés:

  1. Elsőként készítsd el a pácot a száraz sherry, a szójaszósz, a szezám olaj és a frissen aprított gyömbér elkeverésével.
  2. Egy lapos edénybe, vagy akár egy tányérba tedd bele a halat, jól itasd át a páccal és hagyd állni legalább egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
  3. Ezalatt melegítsd fel közepes hőfokra a grillt és olajozd be a rácsokat.
  4. Óvatosan helyezd a lazacszeleteket a rácsra és szórd meg vajdarabkákkal.
  5. A grillezési idő nagyban függ a szeletek vastagságától, de 10 perc biztos, elég lesz nekik.
  6. Az elkészült halat frissen őrölt borssal megszórva és a citromszeletekkel tálald.

Extra tippek:

  • Ha lehetőség szerint inkább kerülnéd a plusz zsiradék hozzáadását az ételhez, a vajat nyugodtan kihagyhatod a receptből, de ez esetben le kell mondanod a különösen krémes ízről is.
  • Zsírszegény étrend betartása esetén megpróbálhatod a receptet vadlazaccal is, ami eleve kevesebb zsiradékot tartalmaz a fogságban nevelt társainál.
  • A halat sütés közben – törékenysége miatt – ne forgasd, csak akkor, ha van külön halsütő rácsod. Ebben az esetben viszont félidőben nyugodtan fordíthatsz egyet a szeleteken.
  • Ha csak bőrös lazacot sikerült venni, és az előkészületek alatt nem volt kedved/lehetőséged megszabadulni a ragaszkodó bőrhöz, akkor ezt sütés után könnyedén megteheted. Mindenképpen még tálalás előtt válaszd le a bőrt a szeletről, ami az elkészült halról már gyorsan és egyszerűen lejön.
  • Ha nem filét veszel, számíthatsz szálkákra is. Szerencsére a lazacban elég kevés szálka található és azok is jó nagyok, így sütés előtt egy csipesz segítségével könnyen eltávolíthatod őket.