A karácsonyi időszakban a halak a főszereplők. Ezzel a recepttel nem nyúlhat mellé!
Grillezett tonhal saláta
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 4 szelet tonhal
- 140 ml olívaolaj
- 30 ml citromlé
- 45 ml balzsamecet
- 10 ml méz
- 4 g só
- 4 g bors
- 24 db újburgonya
- 8 db tojás
- 1 db lilahagyma
- 2 db paradicsom
- 220 g zöldbab
- 160 g olajbogyó
- 10 g mustár
Elkészítés:
- Keverjünk el 15 ml citromlevet, 10 ml olívaolajjal. Ezzel a keverékkel kenjük meg a négy tonhal steaket, szórjuk meg 3 g sóval és borssal, majd pihentessük őket egy óráig.
- Eközben főzzük keményre a tojásokat és blansírozzük a babot, majd hűtőben pihentessük ezeket is.
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra, és olajozzuk be a rácsokat.
- A krumplit vágjuk félbe, öntsünk rá 10 ml olívaolajat és jól oszlassuk el rajta. Ezután sózzuk és borsozzuk a krumplit, majd tegyük fel a rácsra, vágott féllel lefelé. Néha megforgatva süssük a krumplit puhulásig. (Kb. 25 perc.) Ha megsült, ezt is tegyük félre.
- Ezután jöhet a főszereplő, a tonhal. Tegyük a szeleteket a rácsra és süssük készre őket 8 perc alatt. (Egyszer fordítsuk meg a halat.)
- Amíg a hal sül, készítsük el gyorsan a vinegrette mártást. Ehhez keverjük össze a balzsamecetet, a 15 ml citromlevet, a 120 ml olívaolajat, 1 g sót és ugyanennyi borsot, a mézet és a mustárt.
- A tálaláshoz használjunk zöldsalátát, amire helyezzük a sült krumplit, a karikára vágott lilahagymát és a paradicsomot. Rendezzük melléjük a zöldbabot. A saláta tetejére pedig jöhet a tonhal. Köréjük jöhet a felvágott tojás és az olívabogyó.
- Végül a tonhalra öntsünk a vingerette mártásból.
Extra tippek:
- Ebédnek és nagyétkűeknek akár két tonhalsteaket is számolhatunk egy étkezésre, de vacsorára (a laktató salátának köszönhetően) egy is elég lesz.
- Bármilyen mustárt használhatunk, de a mártás még finomabb, ha dijoni mustárt teszünk bele.
- Ha tehetjük, használjunk nizzai (nicoise) olajbogyót, hiszen ez a saláta, azzal az igazi.