A karácsonyi időszakban a halak a főszereplők. Ezzel a recepttel nem nyúlhat mellé!

Grillezett tonhal saláta

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: 4

Grillezett tonhal saláta

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 4 szelet tonhal
  • 140 ml olívaolaj
  • 30 ml citromlé
  • 45 ml balzsamecet
  • 10 ml méz
  • 4 g só
  • 4 g bors
  • 24 db újburgonya
  • 8 db tojás
  • 1 db lilahagyma
  • 2 db paradicsom
  • 220 g zöldbab
  • 160 g olajbogyó
  • 10 g mustár

Elkészítés:

  1. Keverjünk el 15 ml citromlevet, 10 ml olívaolajjal. Ezzel a keverékkel kenjük meg a négy tonhal steaket, szórjuk meg 3 g sóval és borssal, majd pihentessük őket egy óráig.
  2. Eközben főzzük keményre a tojásokat és blansírozzük a babot, majd hűtőben pihentessük ezeket is.
  3. A grillt melegítsük elő közepes hőfokra, és olajozzuk be a rácsokat.
  4. A krumplit vágjuk félbe, öntsünk rá 10 ml olívaolajat és jól oszlassuk el rajta. Ezután sózzuk és borsozzuk a krumplit, majd tegyük fel a rácsra, vágott féllel lefelé. Néha megforgatva süssük a krumplit puhulásig. (Kb. 25 perc.) Ha megsült, ezt is tegyük félre.
  5. Ezután jöhet a főszereplő, a tonhal. Tegyük a szeleteket a rácsra és süssük készre őket 8 perc alatt. (Egyszer fordítsuk meg a halat.)
  6. Amíg a hal sül, készítsük el gyorsan a vinegrette mártást. Ehhez keverjük össze a balzsamecetet, a 15 ml citromlevet, a 120 ml olívaolajat, 1 g sót és ugyanennyi borsot, a mézet és a mustárt.
  7. A tálaláshoz használjunk zöldsalátát, amire helyezzük a sült krumplit, a karikára vágott lilahagymát és a paradicsomot. Rendezzük melléjük a zöldbabot. A saláta tetejére pedig jöhet a tonhal. Köréjük jöhet a felvágott tojás és az olívabogyó.
  8. Végül a tonhalra öntsünk a vingerette mártásból.

Extra tippek:

  • Ebédnek és nagyétkűeknek akár két tonhalsteaket is számolhatunk egy étkezésre, de vacsorára (a laktató salátának köszönhetően) egy is elég lesz.
  • Bármilyen mustárt használhatunk, de a mártás még finomabb, ha dijoni mustárt teszünk bele.
  • Ha tehetjük, használjunk nizzai (nicoise) olajbogyót, hiszen ez a saláta, azzal az igazi.