Ha valami különleges karácsonyi halas receptre vágyik, próbálja ki a tejjel grillezést.
Tejben grillezett ponty
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 4 szelet ponty
- 1 l tej
- 30 ml olívaolaj
- 10 g fokhagyma por
- 5 g só
- 5 g cayenne bors
- 5 g fehér bors
- 5 g rozmaring
- fél csokor petrezselyem
Elkészítés:
- 
	Egy kisebb tálban keverjük össze a fűszereket, a petrezselyem nélkül. 
- 
	A tisztított halszeleteket alaposan dörzsöljük be a fűszerkeverékkel mindkét oldalon. 
- 
	Egy kisebb, de magas falú edényt olajozzunk be, majd ebbe fektessük bele a fűszerezett halakat, és ekkor szórjuk meg őket az apróra vágott petrezselyemmel. 
- 
	Locsoljuk meg a szeleteket az olívaolajjal, majd fedjük be alufóliával és tegyük a hűtőbe pihenni egy órára. 
- 
	A sütéshez a grillt melegítsük fel 200 °C-ra. 
- 
	A halat vegyük ki a hűtőből, távolítsuk el róla az alufóliát, és öntsük fel tejjel. 
- 
	Ezután már mehet sülni a hal, vastagságától függően 30-45 percig. 
Extra tippek:
- 
	A fokhagyma por helyett használhatunk igazi fokhagymát is, ebben az esetben két gerezdet kell összezúzni, és a halszeletekre egyenletesen elteríteni. 
- 
	A szelet helyett használhatunk a recepthez filét is, de akkor a fűszereknek elég a felét a halra szórni. A két halrész vastagságbeli különbsége miatt, ha az összes fűszert felhasználnánk, az nagyon elnyomná a hal ízét. 
- 
	A hallal együtt süthetünk zöldségeket is, hogy tartalmasabb és ízesebb változatot kapjunk. Mielőtt a hal menne a hűtőbe pihenni, az edényébe vágjunk bele egy nagyobb fej hagymát, és tegyünk mellé egészben egy gerezd fokhagymát is. 
 
  
								   
  
								   
  
								   
  
								   
  
								   
				 
  
				
 A csípős ízű chilipaprika fűszerként használt durva őrleménye, a chili fűszerkeveréknek meghatározó alkotója.
A csípős ízű chilipaprika fűszerként használt durva őrleménye, a chili fűszerkeveréknek meghatározó alkotója.

 
  
								 
  
								