Édes-fűszeres, füstölt bab

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: 4

Édes-fűszeres, füstölt bab

írta: Lakat Linda

Hozzávalók:

  • 220 g bacon
  • 10 g chili por
  • 5 g kömény
  • 10 g chipotle paprika
  • 115 g barna cukor
  • 30 g melasz
  • 400 g fekete bab (konzerv)
  • 400 g vörös bab (konzerv)
  • 400 g fehér bab (konzerv)
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. A baconből vágj vékony szeleteket és süsd ropogósra. A zsírjából két kanállal tegyél félre.
  2. Ezt a zsírt melegítsd fel egy nagyobb serpenyőben, majd add hozzá a felkockázott hagymát és süsd üvegesre.
  3. Ekkor add hozzá a zúzott fokhagymát, a chilit, a köményt, a chipotle paprikát, majd főzd további 5 percig.
  4. Közben a babkonzerveket nyisd ki, és öntsd le róluk a levet, majd öblítsd is le őket.
  5. Ha ez megvan, tedd egy (fedővel is rendelkező) lábasba a babot, ebbe öntsd bele a sört, szórd hozzá a barna cukrot, és mehet bele a melasz és a hagymás keverék is.
  6. Forrald föl a babot, majd hagyd párolódni (fedetlenül) 45 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik.
  7. Ekkor add hozzá a lesütött bacont, tedd be a füstölőbe az edényt, és még 15 percig főzd a babot egy kicsit nagyobb hőmérsékleten (200 °C).

Extra tippek:

  • A babkonzerv és a bacon elég sós, így elképzelhető, hogy külön só hozzáadására nem lesz szükség, de mielőtt végleg levennéd a tűzről a babot, a biztonság kedvéért kóstold meg. Ekkor még sózhatod, borsozhatod, ha enyhének találnád az ízeket.
  • Ha nem sűrűsödik be eléggé a bab, akkor számolj rá még negyed órát a főzési időre.
  • Sült bordával vagy önmagában fogyaszd.
  • Ha nem sikerül fekete babot beszerezni, akkor a vörös vagy a fehér babkonzervet duplázd meg.