Könnyen elkészíthető ízletes lazac recept, ami az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A gazdag citromos-vajas szósszal tökéletes karácsonyi főételnek.
Könnyű lazac citromos-vajas szósszal
írta: Broil King Magyarország
Hozzávalók:
- 4 szelet lazacfilé, bőr nélkül
- 4 ek citromlé
- 1 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 ek száraz fehérbor
- 60 g vaj
- 120 ml tejszín
- 1 ek friss petrezselyem
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 220 fokra.
- A sütéshez használt edényt enyhén vajazzuk ki.
- Itassuk le a lazacról a nedvességet.
- A citromlé felét keverjük össze az olívaolajjal, két gerezd zúzott fokhagymával és a bor felével, majd ezzel kenjük le a lazacokat.
- Tegyük őket az edénybe és ízesítsük sóval, borssal.
- Tegyük fel a lazacokat a grillre és süssük őket 10-12 percig, amíg a hal szép opálos színt kap.
- Közben olvasszuk fel a vajat egy kis edényben az oldalégőn, majd keverjük bele a maradék fokhagymát aprítva.
- Keverjük el és fél perc után, (amikor már érződik a fokhagyma illata) adjuk hozzá a bort és főzzük 2-3 percig.
- Adjuk hozzá a tejszínt is és főzzük addig, amíg elkezd besűrűsödni.
- Vegyük le a tűzről a szószt és keverjük bele a maradék citromlét és adjuk hozzá az aprított petrezselymet.
- A szószt öntsük a megsült lazacra és tálalhatjuk is!