- írta: Bácsalmási Katalin
Egy érlelt, szaftos rib eye steak mindenki nagy kedvence lehet! Most egy különleges körettel készítettem el.
Érlelt rib eye csíkok borsmártással és kapros túrógombóccal Broil King Baron gázgrillen
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 4 szelet rib eye steak
- 80 g JD's SPG rub
- 400 g túró
- 2 db tojás
- 55 g búzadara
- 1 csipet só
- 2*80 g vaj
- 0,5 db póréhagyma
- 100 g Peter Zeitler Peters Steak Bors
- 1 dl fehérbor
- 1.5 dl alaplé
- 1.5 dl tejszín
- 1 csokor kapor
Elkészítés:
A túrógombóc alapját legalább 1 órával előre elkészítem, de az sem baj, ha egy éjszakát áll a hűtőben. A túrót áttöröm, össze keverem a tojások sárgájával, a darával, egy csipet sóval és óvatosan bele forgatom a habbá vert tojásfehérjékkel.
A mártáshoz a póréhagymát negyedelem, majd vékony csíkokra vágom. 80 gramm vajban elkezdem megpárolni, színt ne kapjon. Hozzá adom a borskeveréket, a fehérbort, az alaplevet és a tejszínt, majd lassan mártás sűrűségűre redukálom.
A hús sütéséhez a "reverse sear" módszert alkalmazom. 150 fokra fűtöm fel a grillt, majd a steak szeleteket a melegen tartó rácsra teszem. hogy a maghőmérséklete lassan tudjon emelkedni, amikor a 48-49 C fokot eléri, kiveszem a húst és pihentetem, amíg a grillt felfűtöm 280 – 300 fokra. Ezen a hőmérsékleten oldalankét 1-1.5 perc alatt kérget sütök a szeletekre, majd 10 percet pihentetem. Ennyi idő elegendő a gombócok kifőzéséhez is gyöngyözve forró vízben. Az oldalégőn megolvasztom a vajat és hozzá adom a kaprot, majd a gombócokat átforgatom a kapros vajban.