- írta: Peitli Csilla
Az Olasz ételek számomra olyanok a gasztronómiában, mint a gyerekeknek a csattogós falepke. Hiába vannak csúcsmodern játékok, valahogy mégis mindenkit magával ragad az egyszerű klasszikus falepke.
Azt gondolom sokszor az egyszerűsége teszi magabiztossá és ízletessé az Olasz gasztronómiát.
Ezért amikor töltött tésztára gondoltam grill sütőben nem is volt kérdés, hogy a pizza tésztáját fogom választani.
Füstölt marharagus, vasalt Calzone
írta: Szilágyi Zoltán
Hozzávalók:
- 0.5 kg 00-ás Liszt
- 0.2 dl Étolaj
- 5 gramm Élesztő
- 1 teáskanál barnacukor
- 0.5 kg Darált marhahús
- 40 dkg trappista
- 1 dl paradicsomlé
- Friss oreganó
- 2 teáskanál Áfonya lekvár
Elkészítés:
A tészta receptje egy számomra nagyon bevállt recept. A vékony tésztára esküszöm. Kizárólag 00-ás lisztet használok. Nagyobb hipermarketekben ezekhez már hozzá lehet jutni.
Az élesztőt langyos vízben barnacukorral felfuttatom. A lisztet összekevertem a sóval és étolajjal.
Az étoljról ejtenék pár szót. Több ezer pizzával a hátam mögött, arra a tapasztalatra jutottam, hogy a "leggagyibb" olaj a legmegfelelőbb. Nem tudom az okát, hogy miért, hiszen ezek az olajok viszonylag alacsony füstpontúak, mégis ez az olaj ami kifejezetten jól áll ennek a tésztának.
Amikor a hozzávalókat összedolgoztuk, hagyjuk kelni a tésztát. A tészta állaga akkor jó, ha látszatra nedvesnek tűnik, de tapintásra nem tapad a kezünkhöz.
A darált marhahúst és a trappistát kicsit megfüstöljük a smokerben.
Az apróra vágott lilahagymát kicsi zsíradékon megpirítom majd hozzá keverem a füstölt marhahúst. Mikor megpirúlt a hús sózom, rózsaborssal ízesítem. Majd egy pici áfonyalekvárral (1-2 kanál) összekeverem. A legvégén apróra vágott friss oregánóval megszórom.
Ezután a pizza tésztát kinyújtom, jó minőségű paradicsomlével megkenem és az egyik felébe teszem a marhát, a rukkolát, illetve a füstölt, reszelt sajtot. Majd összehajtom és a széleket jól összedolgozom.
Egy átlagos otthoni sütő, maximum 250 celsiusig képes felmelegdni. Viszont egy finom pizza megköveteli a 350 celsiust vagy akár még magasabb hőmérsékletet is.
Ezért tökéletes választás a grillsütő használata. A smokert felmelegítettem 350 celsiusra. A forró parázsba tettem egy húsvasalót. Amikor a húsvasaló felforrósodott, betettem a sütőbe a Calzonet egy pizzalemezre és a tetejére tettem a húsvasalót. 3-4 perc alatt megsült. Ezután már csak el kellett fogyasztani. Igazi füstös különlegesség lett. Egy igazi klasszikus új köntösben.