- írta: Peitli Csilla
Szálaira eső porhanyós hússal töltött tortilla sok fokhagymával és csípős paprikával!
Omlós marhahússal töltött tortilla
írta: Kamado Joe Magyarország
Hozzávalók:
- 1-1,5 l marhahús alaplé
- 1 db tri-tip
- 1 ek kömény
- 6 db guajullo chili
- 2 ek bbq fűszerkeverék
- 2 ek olívaolaj
- 100 g feta sajt
- 7,5 dl vörösbor
- 2 db paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db jalapeno paprika
- 1 csokor koriander zöldje
- 12 db tortilla
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 175°C-ra.
- Amikor elérte a kellő hőfokot a grill, tegyünk be egy nagy öntöttvas edényt melegedni és dobjunk egy kevés füstölőfát a faszénre.
- A marhahúst ízesítsük a BBQ fűszerkeverékkel, majd tegyük fel az olajjal kikent, már forró öntöttvas serpenyőbe és kezdjük pirítani.
- Zárt fedő alatt hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon és átjárja a füst.
- 4 perc után nyissuk fel a grillt és fordítsuk meg a húst, hogy a másik oldala is megsülhessen.
- Jöhet újabb 4 perc a húsnak.
- Amikor mindkét oldala szépen megpirult a húsnak, öntsük rá a bort, a marhahús alaplét. Annyi folyadék legyen az edényben, hogy háromnegyedik ellepje a húst.
- Jöhet hozzá a kömény, a hagyma, a fokhagyma, a chili és az olívaolaj is.
- Zárjuk vissza a tetőt és grillezzük 30 percig a húst.
- Ezután nyissuk fel a grillt és a húst fedjük le alufóliával úgy, hogy a gőz azért távozhasson és a füst bejuthasson.
- Folytatódhat a sütés további 3,5-4 óráig, amíg teljesen megpuhul a hús, annyira, hogy egy villával is könnyen rostjaira bonthatjuk.
- Időnként nézzünk rá és ha nagyon lefogy a folyadék szintje, akkor öntsünk alá egy kevés alaplét (főleg az elején), hogy ne égjen le a hús.
- Amikor megsült a húst, akkor szedjük rostjaira. Nem kell kiszedni a visszamaradt szaftból.
- A tortillákat kicsit mártjuk meg a hús szaftjában és gyorsan pirítsuk le őket is a grillen.
- Ezután pakoljuk meg a felvágott paradicsommal, sajttal, jalapeno paprikával és a hússal és a mellette sült paprikákkal, hagymákkal.
- Végül szórjuk meg a koriander felaprított zöldjével és tekerjük fel.
+ 1 tipp: Ha még nincs öntöttvas serpenyőd, akkor mindenképpen érdemes beszerezned egyet. Kiváló, örök darabok, amelyekben szuperül lehet pirítani húst és az egytálételeket akár tálalhatod is bennük. Látványos kiegészítői lesznek az asztalnak!
+ 2 tipp: A hús szétszedését gyorsan és hatékonyan megcsinálhatod az erre kitalált hústépőkkel, amelyekkel egy nagy darab hús is pillanatok alatt szétszedhető.