- írta: Peitli Csilla
Az alap receptet, egy nagyon kedves barátomtól "KarcsiÚrtól" lestem el, akivel egy weber gázgrillben készítettük el eme remeket, egy grillbemutatóra. Azóta rabja lettem, és nem telik el úgy egy negyed év, hogy 1x legalább ne reprodukáljam és kísérletezzek vele. Elkészíteni könnyű, nem igényel magasabb szaktudást. Hamar sikereket lehet vele elérni a vendégsereg körében! ;)
Portói májpástétom melegen, kalácsra kenve, gránátalmával
írta: Nagy Bence
Hozzávalók:
- 1 kg Csirkemáj
- 1/2 kg Lilahagyma
- 1/4 kg Vöröshagyma
- 1/4 kg Újhagyma (zöldjével)
- 100 gramm Vaj
- 2-3 csipetnyi Só (parajdi) + Bors (roppantott)
- 2-3 szál Rozmaring (friss) + Kakukkfű (friss)
- 2-3 gerezd Fokhagyma
- 1 dl Olívaolaj
- 1-2 dl Édes portói bor
- 1/2 kg Édes fonott kalács
- 1 db Gránátalma
Elkészítés:
1. Röffentsük be a gázgrillünket, érjünk el egy kellemes 250 celsius fokot.
2. Én egy öntöttvas wokban dolgoztam, kényelmes benne operálni, de ez mindenkinek a saját dolga, mit használ. Tegyük be ezt is a sütőbe, hogy vegye át a hőmérsékletet. Olyan 5-10 perc és már dolgozhatunk is benne.
3. Öntsünk a wokba olívaolajat. Kenjük szét a serpenyőben, hogy ne tapadjon oda semmilyen alkatrész. A felszeletelt hagymákat borítsuk a serpenyőnkbe és kezdjük el karamellizálni. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Majd amikor már levet engedett, édeskés ízt vett fel és látjuk, hogy kellően üveges, tegyünk bele vajat, ezzel krémesítünk és selymesebbé tesszük az ízét.
4. Amikor elolvadt a vaj és elkevertük, dobjuk bele a csirkemájat és hagyjuk sülni/főni azokat, ne piszkáljuk. Amikor látjuk, hogy a máj dolgozik és félfővésben van, keverjük össze a hagymával és fűszerezzük be a friss rozmaringgal és kakukkfűvel. Ha sok nedvesség távozott, minimális vízzel pótoljuk.
5. Amikor úgy ítéljük meg, hogy a májunk kész és törhető, darabolható, öntsük hozzá a portói bort és hagyjuk rottyanni. Egy utólagos fűszerezést megejthetünk, hogy a szájízünkre szabhassuk.
6. Rézsutosan vágjuk fel a kalácsot 1,5 cm-es szeletekre, majd pirítsuk le azokat a gázgrillben.
7. Tálalás: A frissen pirított kalácsokra kenjük melegen a májpástétomot, szórjuk meg gránátalma maggal, snidlinggel és egy kis savanyú gyöngyhagymával! Jó étvágyat kívánunk mellé!