Körte brie sajttal

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: 2

Körte brie sajttal

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 4 db körte
  • 1 ek mazsola
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt szegfűbors
  • 75 g barna cukor
  • 50 g vaj
  • 15 g liszt
  • 120 ml tej
  • 1 db tojás sárgája
  • 75 g tejföl
  • 60 g brie sajt

Elkészítés:

  1. Keverd össze a mazsolát, a szegfűszeget, szegfűborsot, barna cukrot 30 g vajjal.
  2. Ha ez megvan, vágd félbe a megmosott körtéket, távolítsd el a magházat és az így keletkezett lukat töltsd fel a fűszeres mazsolás keverékkel.
  3. Az előkészített körtéket csomagold be szorosan alufóliába és már mehetnek is a közepes hőfokú grillre a csomagot.
  4. Időnként megfordítva a körtéket, süsd 30 percig vagy amíg meg nem puhul.
  5. Amíg a körték sülnek, készítsd el a sajtszószt. Ehhez az oldalégőn olvaszd fel a vaj maradékát és jól keverd el benne a lisztet.
  6. A tűzről levéve add hozzá a tejet, majd keverd simára a mártást.
  7. Tedd vissza a mártást közepes hőfokra és sűrítsd be folyamatos keverés közben.
  8. Mikor egy jól folyós, krémes állagot elérték, vedd le újra a tűzről az edényt és tedd félre.
  9. Egy másik kis edényben keverd el a tojás sárgáját a tejföllel és öntsd bele a közben kicsit hűlő mártásba. A sajt felét is reszeld (vagy tördeld) bele és keverd addig, míg a sajt teljesen fel nem olvad.
  10. A fóliából kicsomagolt körtéket szedd külön-külön tányérra és locsold meg alaposan a szósszal. Végül szórd meg őket a sajt másik felének darabkáival.

Extra tippek: 

  • A sajt szószt elég a sütés vége felé elkészíteni, hogy a sütőről frissen lekerült körtére még melegen önthesd rá, úgy lesz az igazi.
  • Az őrölt fűszerek helyett használhatsz előre elkészített forralt bor fűszerkeveréket is.
  • A brie sajt helyett kipróbálhatsz más lágy penészes sajtot is, ínyencek pedig kék sajttal is kísérletezhetnek.
  • Ha a sima liszt helyett más, gluténmentes lisztet (rizsliszt, tápiókaliszt) használsz, gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
  • A brie sajt laktóztartalma nagyon alacsony (100 g kevesebb, mint 0,1 g laktózt tartalmaz), így tulajdonképpen laktózmentesnek számít. Ha a vajból is laktózmentes változatot használsz, a desszertet laktózérzékenyek is fogyaszthatják majd.