A sonka egy hamisítatlan húsvéti klasszikus fogás, amit most a grillen is elkészíthetsz és az ünnepi vacsora fénypontjává teheted!
Mézes, füstölt sonka húsvétra
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 4,5 kg főtt sonka
- 1,5 kk fekete bors
- 1,5 kk cukor
- 1,5 kk pirospaprika
- 1 kk só
- 4,5 kk száraz mustár
- 1 kk cayenne bors
- 2,5 dl csirke alaplé
- 3 dl ananászlé
- 3 ek olaj
- fél kk őrölt szegfűszeg
- 150 ml méz
Elkészítés:
- A grillezés előtti estén a sóból, cukorból, fekete borsból, pirospaprikából, cayenne borsból és másfél kiskanál száraz mustárból készítsünk egy fűszerkeveréket.
- A fűszerekkel vonjuk be a sonkát, majd csomagoljuk alufóliába és így mehet be a hűtőbe pácolódni éjszakára.
- Másnap vegyük ki a hűtőből és 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten felmelegedni.
- Ez alatt melegítsük elő a smokert 100 fokra.
- Egy lábasban keverjük össze az alaplét 1,8 dl ananász lével, az olajjal, az őrölt szegfűszeggel (egy csipetet tegyünk félre a mázhoz) és másfél kiskanál száraz mustárral.
- Kezdjük el összemelegíteni a hozzávalókat a grillen, amíg teljesen egynemű pácot nem kapunk.
- A sonka felszínét irdaljuk be rombusz alakzatban.
- Készítsünk egy alufólia sátrat a sonka felé, hogy ne száradjon ki, majd mehet is a smokerbe 6 órára.
- Óránként kenjük el alaposan az elkészített nedves páccal.
- Amíg sül a sonka, jöhet a máz elkészítése. Ehhez a maradék ananászlét, száraz mustárt, a csipet szegfűszeget és a mézet keverjük össze.
- Az utolsó órában már ezzel a mázzal kenegessük a sonkát 15-20 percenként.