Ragacsos, édes, csípős és nagyon ízletes. Tartalmas és gazdag fogás, hagyományos köretekkel, zöldséggel vagy csak úgy magában.
Édes-csípős csirkecombok
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 2 kg csirkecomb
- 8 gerezd fokahgyma
- 3 db babérlevél
- 120 g só
- 2 kk bors
- 6 ek vaj
- 120 ml juharszirup
- 6 ek sriracha szósz
Elkészítés:
- Sütés előtt egy fél nappal elkészítsük a brine oldatot. Ehhez 10 liter vizet elkeverünk a sóval, fokhagymákkal, babérlevéllel és a borssal.
- Forraljuk fel az egészet és addig keverjük, amíg a só el nem olvad.
- Ekkor adjunk hozzá még 10 liter hideg vizet, hogy gyorsan lehűljön az egész.
- Ebbe a brine oldaltba tegyük a csikecombokat és hagyjuk pihenni 4-6 órát.
- Amikor lejárt az idő, vegyük ki a combokat és itassuk le róluk a felesleges vizet.
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
- Készítsünk elő egy kisebb füstölődobozt, amit tegyünk majd a grillbe a combok alá.
- A combokat egy sorba helyezzük el és zárt tető alatt süssük és füstöljük 45 percig. (Ha nagyobbak a combok lehet 60 perc is.)
- Közben a vajat olvasszuk fel az oldalégőn alacsony hőfokon, majd adjuk hozzá a juharszirupot és a Sriracha szószt. Amikor elkezd forrni, vegyük le és tegyük félre felhasználásig.
- A sütés vége előtt 10 perccel kenjük fel a mázat a csirkékre, majd innentől 2-3 percenként kenjünk rá egy keveset a húsra.
- Jól megpirulva, átsülve és ízletesen vegyük le a grillről a combokat és rizzsel kínáljuk.