Porhanyós és szaftos hús, ami tökéletes karácsonyi vacsorára gyümölcs salsával és klasszikus köretekkel, de szendvicsekbe és tortillákba is jó tölteléknek.

Mézes-mustáros karácsonyi pulykamell

Elkészítési idő: pihentetés + 50 perc
Nehézség: 4

Mézes-mustáros karácsonyi pulykamell

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 db pulykamell
  • 3 ek só
  • 3 ek cukor
  • 2 ek bors
  • 1 ek fahéj
  • 2 kk gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek méz
  • 2 ek mustár
  • 2 kk balzsamecet
  • 1 ek erős paprika szósz

Elkészítés:

  1. Készítsük el a pácot a húshoz. Ehhez a sót, borsot, cukrot, fahéjat és az apróra vágott gyömbért adjuk 2,5 dl vízhez.
  2. Forraljuk fel a keveréket, majd vegyük lejjebb a hőfokot és adjunk még hozzá 3 csésze vizet.
  3. A fokhagymákat vágjuk apróra.
  4. A páclevet tegyük egy zárható edénybe vagy zacskóba, adjuk hozzá a fokhagymát és a pulykát, majd pihentessük  a hűtőben 1 napig.
  5. Sütéskor melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
  6. Egy kisebb edényben keverjük össze a mustárt, a mézet, a balzsamecetet és az erős szószt. (Ezt el is hagyhatjuk vagy használhatunk adobo szószban eltett chipotlét, esetleg más kedvenc paprikát.)
  7. A pulykát vegyük ki a brine léből, majd tegyük fel a grillre sülni.
  8. Kenjük le alaposan a mézes-mustáros páccal és hagyjuk sülni 25-30 percig, csak egyszer fordítsuk meg.
  9. Időnként kenjük le sülés közben.
  10. Amikor teljesen átsült, vegyük le a húst a grillről és hagyjuk pihenni 10 percet szeletelés előtt.
  11. Paradicsomos vagy gyümölcsös salsával, krumplival vagy tésztával kínáljuk.