- írta: Peitli Csilla
Porhanyós és szaftos hús, ami tökéletes karácsonyi vacsorára gyümölcs salsával és klasszikus köretekkel, de szendvicsekbe és tortillákba is jó tölteléknek.
Mézes-mustáros karácsonyi pulykamell
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 db pulykamell
- 3 ek só
- 3 ek cukor
- 2 ek bors
- 1 ek fahéj
- 2 kk gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek méz
- 2 ek mustár
- 2 kk balzsamecet
- 1 ek erős paprika szósz
Elkészítés:
- Készítsük el a pácot a húshoz. Ehhez a sót, borsot, cukrot, fahéjat és az apróra vágott gyömbért adjuk 2,5 dl vízhez.
- Forraljuk fel a keveréket, majd vegyük lejjebb a hőfokot és adjunk még hozzá 3 csésze vizet.
- A fokhagymákat vágjuk apróra.
- A páclevet tegyük egy zárható edénybe vagy zacskóba, adjuk hozzá a fokhagymát és a pulykát, majd pihentessük a hűtőben 1 napig.
- Sütéskor melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Egy kisebb edényben keverjük össze a mustárt, a mézet, a balzsamecetet és az erős szószt. (Ezt el is hagyhatjuk vagy használhatunk adobo szószban eltett chipotlét, esetleg más kedvenc paprikát.)
- A pulykát vegyük ki a brine léből, majd tegyük fel a grillre sülni.
- Kenjük le alaposan a mézes-mustáros páccal és hagyjuk sülni 25-30 percig, csak egyszer fordítsuk meg.
- Időnként kenjük le sülés közben.
- Amikor teljesen átsült, vegyük le a húst a grillről és hagyjuk pihenni 10 percet szeletelés előtt.
- Paradicsomos vagy gyümölcsös salsával, krumplival vagy tésztával kínáljuk.