Satay csirkenyársak mogyorószósszal

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: 3

Satay csirkenyársak mogyorószósszal

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 3 db csirkemell
  • 60 ml csirke alaplé
  • 3 ek barna cukor
  • 1 ek curry por
  • 2 ek mogyoróvaj
  • 150 g mogyoróvaj
  • 2 ek szójaszósz
  • 120 ml szójaszósz
  • 170 ml lime leve
  • 6 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csipet chili por
  • 340 ml kókusztej
  • 0,5 cm gyömbér reszelve
  • 1 csipet cayenne bors
  • 60 ml habtejszín
  • 1 db koriander levél

Elkészítés:

  1. Először a húspácot készítsd el. Ehhez egy evőkanál barna cukrot keverj el a curry porral, a két evőkanál mogyoróvajjal, a 120 ml szójaszósszal, 120 ml lime lével, 2 gerezd fokhagymával és a chili porral.
  2. Ha minden alapanyagot jól elkevertél, akkor jöhet bele a csíkokra vágott csirkemell.
  3. Legalább két órát pihentesd a húst a hűtőben, de még jobb, ha egy éjszakára ott hagyod.
  4. Amíg a hús pihen, készülj elő a sütésre. A fanyársakat ártasd be vízbe, hogy sülés közben ne égjenek meg.
  5. Ha ez is megvan, jöhet rá a húscsík, amit szerpentin szerűen tűzz fel rá.
  6. A mogyorószószhoz keverd össze a 150 g mogyoróvajat, a kókusztejet, az 50 ml lime levet, a két evőkanál szójaszószt, a két evőkanál barna cukrot, a gyömbért, a cayenne borsot és a négy gerezd fokhagymát.
  7. A keveréket a mellékégőn kezd el melegíteni egy edénybe és 15 perc alatt sűrítsd be.
  8. Pürésítsd egy kicsit a szószt, hogy teljesen sima legyen, majd add hozzá a csirke alaplét és a tejszínt, majd keverd addig, míg sima, egynemű szósszá válik. Majd tedd félre és tálalásig, hagyd kihűlni.
  9. Közben melegítsd fel a grillt a magas hőmérsékletre és kicsit olajozd be a rácsokat.
  10. Tedd fel a nyársakat és ezzel egy időben vedd vissza a hőfokot közepesre.
  11. Sülés közben időnként forgasd meg a nyársakat, és locsold meg a húst a pác maradékával.
  12. 6-8 perc alatt süsd készre a húst.
  13. Tálaláskor szórd meg a csirkenyársat a friss koriander levelekkel. 

Extra tippek: 

  • A hosszú csirkecsíkok helyett vághatod a húst falatnyi darabokra is, de akkor a sütésnél nagyon óvatosan kell forgatnod a húst, nehogy egy-két darab lehulljon a nyársról.
  • A bolti verzió helyett könnyen készíthetsz mogyoróvajat otthon is magadnak. A legegyszerűbb sós pörkölt mogyoró kell hozzá. Ezt egy aprítóba aztán addig kell keverni, míg krémessé nem válik. Időnként pihentesd a gépet, de így sem tart majd tovább 8-10 percnél a mogyoróvaj gyártás.