Ez a recept egy könnyű tavaszi grillvacsorához készült el. Amiben kellemes ízek és a finom füstösség találkozik a saláta frissességével és a zöldségek roppanósságával. Kamadó kerámia sütőben, 220-250 celsius fokos rácshőmérsékleten, direkt és indirekt sütési zónát kialakítva. Plusz ízesítés képpen pedig almafa chipset szórtunk a parázsra. Mellé egy könnyed, száraz újbort társítottunk.
Tarja steak, grillzöldségekkel, mustáros dresszinggel
írta: Nagy Bence
Hozzávalók:
- 1 szelet (2 cm vastag) Sertés tarja (csont nélkül)
- 1/2 db Cukkini
- 3 db Bébi répa (trikolor)
- 1 szál Újhagyma (zöldjével)
- 1/2 tenyérnyi Bébi spenót
- 1/2 db Citrom (kezeletlen)
- 1-1 csipetnyi Só (parajdi)
- 1-1 csipetnyi Bors (roppantott)
- 1 dl Olívaolaj
- 1 ek Mustár
- 20-25 gramm Vaj (82%-os)
Elkészítés:
1. Gyújtsuk be a grillezőnket, vigyük fel a hőmérsékletet 220-250 celsius fokra!
2. Készítsük elő a húsokat: 2 cm-es tarja szeleteket vágjunk, amit hagyjunk szoba hőmérsékletűre melegedni!
3. Készítsük elő a köretet: 1 cm-es karikákra vágjuk fel a cukkinit, sózzuk be mindkét oldalát és hagyjuk állni picit, hogy kiengedje a felesleges vizet magából. Az újhagymát aprítsuk fel karikákra és egy tálban keverjük össze a bébispenóttal. Csináljunk egy mustáros dresszinget olívalolajból, citromléből, mustárból, ízlés szerint sóval és borssal, majd ezt keverjük össze a tálunkba eltett spenóttal és újhagymával.
4. Képezzünk egy direkt és egy indirekt zónát a sütőnkben. A letapadás elkerülése végett, kenjük be egy szalonnadarabbal a grillrácsokat. A tarja szeleteket szórjuk meg sóval és borssal, mindkét oldalán, ezt követően helyezzük a direkt hőnk felé, ahol oldalanként süssük 2-2 percet, majd helyezzük át az indirekt zónára, ahol hagyjuk, míg eléri a 85-90 celsius fokos maghőt. Almafa chipset folyamatosan szórhatunk a parázsra, hogy ízesítsük a húsokat még ilyen formában is. Amikor elkészültek, vegyünk elő egy dobozt, amibe betesszük a húsokat pihenni és 1-1 darabka vajat tegyünk a tetejükre.
5. A cukkiniket és a bébi répákat tegyük fel a grillrácsra, mindkét oldalukat süssük addig, míg a rácsforma bele nem ég, de megőrzi a roppanósságát. Így esztétikailag és ízben is többet adunk a körethez.
6. Tálalás: helyezzük a cukkiniket egy virág formába a tányér közepére, tegyük rá a tarja szeletet. Halmozzuk ezekre a salátánkat, amit összeforgattunk a mustáros dresszinggel. Ezt követően rusztikusan dobáljuk a tetejére a répákat és végezetül a húsos pihentetős dobozból csepegtessük a halomra a vajat.
Nagyon egyszerű, de nagyszerű a fogás. Nincs hozzá kényelmetlen, nehéz köret. Tökéletes választás egy baráti összejövetelhez, ahol villantani is tudunk egy nagyot az ismerősök előtt! ;)
Jó étvágyat kívánunk hozzá és kellemes beszélgetéseket!