Melengető és pikáns leves sütőtökből.

Füstölt sütőtökkrém leves

Elkészítési idő: 180 perc
Nehézség: 3

Füstölt sütőtökkrém leves

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 2 kg sütőtök
  • 3 ek vaj
  • 1 db hagyma
  • 2 db fokhagyma
  • 1 ek barna cukor
  • 1 kk pirospaprika
  • negyed kk őrölt fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 dl alma cider
  • 1,3 l csirke alaplé
  • 1 dl tejszín

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt alacsony hőfokra.
  2. A tököt vágjuk fel kisebb darabokra és szedjük ki közepét. A magokat viszont tegyük félre pirítani.
  3. A tököket tegyük fel a grillre héjjal felfelé (!) és füstöljük őket 1 órát.
  4. Ezután emeljük a hőt közepes szintre és süssük puhára a tököket.
  5. Tegyük melléjük a magokat is pirítani.
  6. Vegyük le a tököket a grillről és hagyjuk őket hűlni.
  7. Közben egy edényben olvasszuk meg a vajat és pirítsuk le benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
  8. Ezután adjuk hozzá a hagymához a fűszereket, majd az alma cidert is és főzzük sziruppá az egészet.
  9. Végül öntsük hozzá a csirke alaplevet és adjuk a leveshez a héjától megfosztott tököket.
  10. Főzzük az egészet 20 percig, hogy összeérjenek az ízek.
  11. Egy merülő mixerrel pürésítsük a levest, sózzuk borsozzuk és lazítsuk a tejszínnel.
  12. A tejszínből egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz, amikor locsoljuk meg a levest vele, majd szórjuk meg a pirított magokkal is.