Az ünnepi trakta után jól esik majd egy színes, frissítő köret, ami nem terheli a gyomrot, de mégis ízletes.
Grillezett avokádó saláta quinoával
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 3 db avokádó
- 62 ml olívaolajj
- 100 g quinoa
- 2,5 dl zöldség alaplé
- 6 db koktél paradicsom
- fél db uborka
- 1 ek friss petrezselyem
- 1 ek friss menta
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek citrom lé
- 1 ek fehérbor ecet
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Közben az oldalégőn tegyük fel főni a quinoát. A zöldség alaplével öntsük bele a quinoát és főzzük puhára. Majd vegyük le és hagyjuk kicsit hűlni.
- A zöldségeket készítsük elő: az uborkát hámozzuk és kockázzuk fel, a paradicsomot vágjuk kisebb darabokra. Keverjük őket össze és adjuk hozzá az aprított petrezselymet, mentát (és ha szeretjük a csípőset, akkor egy kis erős paprikát).
- A fokhagymát zúzzuk össze, sózzuk, öntsük rá az ecetet, a citrom lét, és ugyancsak pihentessük.
- Amikor a grill már elég meleg, vágjuk félbe az avokádókat. Vegyük ki a magokat és kenjük le olajjal őket belül.
- Tegyük fel a grillre vágott felükkel lefelé és pirítsuk meg őket 3-4 perc alatt.
- Közben a zöldséges keverékhez adjuk a kihűlt quinoát.
- Végül a fokhagymát keverjük össze a maradék olívaolajjal és öntetként locsoljuk meg a zöldséges quinoát.
- Sózzuk, borsozzuk a tölteléket ízlés szerint. Akár még citromlé is jöhet rá, ha igényli.
- Ezzel töltsük meg az avokádó feleket és azonnal tálalhatjuk is.