Elegáns partik és a különleges alapanyagokat szeretők előétele is lehet ez a grillezett fésűkagylónyárs, amit az ősz tiszteletére sütőtökkel bolondítottak meg.
Grillezett fésűkagyló sütőtökkel
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 db sütőtök
- 1 kk cukor
- 1 ek olvasztott vaj
- 1 ek olaj
- 6 db fésűkagyló
- 12 db bazsalikom levél
- 120 ml görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk citrom héj
- 1 ek bazsalikom
- fél kk só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
- A meghámozott sütőtököt vágjuk kisebb, de legalább 12 db kockára.
- Egy akkora serpenyőben, amekkorában elférnek a sütőtök kockát keverjük össze a sót és a cukrot annyi vízzel, amennyi pont ellepi a sütőtököt.
- Főzzük 5-7 percig a sütőtököket, hogy a nyársakat könnyen át tudjuk majd szúrni rajtuk.
- Szűrjük le a kockákat és az olajjal keverjük össze az egészet.
- Az olvasztott vajjal pedig kenjük le a kagylókat.
- Ezután készítsük el a nyársakat: egy fésűkagyló, egy sütőtök majd egy bazsalikom levél. Ezt ismételjük, amíg elfogynak az alapanyagok.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra, majd süssük a nyársakat 2-3 percig oldalanként.
- Ezután a joghurtot, a zúzott fokhagymát, a citrom héjat, az aprított bazsalikomot és a fekete borsot egy csipet sóvak keverjük össze, és ezt kínáljuk a nyársak mellé.