Ha olyan köretet keresel, amiben a megszokott ízek újakkal találkoznak, akkor ez a chilis krumplisaláta jó kezdet lehet.
Grillezett krumplisaláta chilivel
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 kg saláta krumpli
- 2 db chili
- 1 db lila hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 marék friss bazsalikom
- 66 ml olívaolaj
- 1 ek méz
- 3 ek halszósz
- 160 ml rizsecet
- 110 g só
- 2 ek szezámmag
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
- A krumplikat tegyük egy edénybe és öntsünk rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket.
- Adjuk a vízhez a 100 g sót és kezdjük el főzni. Épphogy csak bugyogjon, nem akarjuk teljesen szétfőzni. Körülbelül 12 per alatt főzzük félkeményre.
- Szűrjük le és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
- Közben az ecetet, a halszószt, a mézet és három evőkanál olívaolajat keverjünk össze egy kisebb tálkában.
- Ebbe aprítsuk bele a chilit és ízesítsük egy kevés sóval.
- A hagymát vágjuk félbe, majd a felet 5 gerezdbe, de úgy, hogy a gyökérbojtnál egyben maradjon a hagyma.
- A fokhagymákat zúzzuk össze és keverjük el a 60 ml olajjal.
- Ehhez a fokhagymás olajhoz adjuk hozzá a hagymát is.
- A krumplikat kézzel nyomjuk egy kicsit össze, majd helyezzük egy nagyobb tálba.
- A krumplira öntsük rá a hagymás olajat és keverjük össze. (Ízesítsük egy kevés sóval, ha megkívánja.)
- Végük tegyük fel a grillre a krumplit és a hagymát. 10-15 perc alatt pirítsuk meg őket.
- A grillről helyezzük vissza a zöldségeket a korábbi, olajos tálba és forgassuk át megint óvatosan.
- Locsoljuk meg a korábban összeállított öntettel, szórjuk meg az összetépkedett bazsalikommal és a szezámmaggal.
- Tálalás előtt forgassuk össze alaposan az egészet!