Marinált spárga

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: 3

Marinált spárga

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 1 db salottahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 g só
  • 7 g Dijoni mustár
  • 0,5 db citrm leve
  • 1 ek Balzsamecet
  • 1 csipet őrölt bors
  • 120 ml Olíva olaj
  • 900 g spárga
  • 2 ek pirított szezámmag

Elkészítés:

  1. A vinaigrette elkészítéséhez tedd a hagymát és fokhagymát az aprítóba és vágd őket finomra.
  2. Ezután add hozzá a sót, a mustárt, a citromlét, az ecetet és borsot, majd röviden keverd őket össze, még mindig az aprítóban.
  3. Most jön a trükkös rész, az olaj hozzáadása. Keverés közben vékony sugárban öntsd hozzá szép lassan az olívaolajat.
  4. Ha kész a vinaigrette öntet, akkor jöhet a spárga blansírozása. Ehhez forralj fel egy edényben sós vizet, annyit amennyiben a spárga fele kényelmesen elfér.
  5. Amikor forr a víz, tedd bele a spárgát két percre, majd szedd ki és tedd rögtön jéghideg vagy éppen jeges vízbe újabb két perce. Ha ez is megvan, óvatosan töröld meg a spárgákat és jöhet az adag másik fele is.
  6. A kihűlt, megpihent spárgát, a tálalás előtt fél órával rendezd el azon a tányéron, amin majd feltálalod és locsold meg a vinaigrette öntettell, majd szórd meg bőségesen a pirított szezámmaggal. És már jöhetnek is a vendégek.

Extra tippek: 

  • A recept bármilyen egyszerűnek is tűnik, valójában több buktatót is rejt magában. A roppanós, de nem nyers spárga eléréséhez fontos betartani a blansírozás lépéseit, valamint azt, hogy az öntet a száraz zöldségre kerüljön.
  • A vinaigrette öntet elkészítése is rejthet buktatókat, ezért ha nem akarsz a vendégek előtt kísérletezni, megveheted boltban is. Bár olcsóbb és finomabb, ha házilag készül.