Éden a hátsó kertben

Hol érdemes teraszt kialakítani? Szinte bárhol, ahol építészetileg és statikailag erre lehetőség nyílik; legyen az egy tágas kert része vagy egy parányi erkély a legfelső emeleten. Azt, hogy a kényelem, a praktikum és az esztétikum mennyire nem a méreteken múlik, tökéletesen illusztrálják a SpaTrend Teraszpályázatára készített, rendkívül változatos és látványos lakberendezési tervek.


A Varga Dóra pályaművében szereplő két terasz éppen azt mutatja meg, hogy a négyzetméterek száma soha nem jelent akadályt, ha otthonunkat az ajtón – jelen esetben a teraszajtón – túl is bővítenénk. Íme egy pazar méretekkel rendelkező, családi házhoz tartozó külső tér, illetve egy társasházi erkély tökéletes pihenőhellyé, vagy inkább édenné alakítása.

- A fantázia név, azaz Éden a hátsó kertben, nem a véletlen műve – vázolja fel koncepcióját Dóra. - Arra törekedtem, hogy a családi ház kertje és terasza ne csupán praktikus és minden igényt kielégítő legyen, hanem testet és lelket feltöltő is. 

A kert közepén található medence több puszta látványelemnél: a forró nyári napokon a családot, illetve alkalomadtán vendégeiket is fürdőzésre csábítja, míg a partján elhelyezett Jati & Kebon Hydra napozóágyak és az Umbrosa Spectra árnyékoló pihenésre, akár egy ebéd utáni szundításra is lehetőséget kínálnak.

A teraszajtó előtti térbe került a HotSpring Spas Highlife Envoy masszázsmedence, mely szabadon áll, ugyanakkor diszkréten elszeparált. A belső tér közelsége praktikus, hiszen míg a kerti medencét inkább a melegebb időszakban használják a lakók, a masszázsmedence akár egész évben remek kikapcsolódást, felfrissülést ígér. Hideg időben viszont egyenesen bentről, néhány lépéssel elérhető, nem kell a terasz vagy a kert túlsó végébe gyalogolni. A felette elhelyezkedő födémnek köszönhetően csapadékos, zord időben sem kell lemondani a használatáról.

Az Livorno étkezőgarnitúrához odafér a család apraja-nagyja, így együtt fogyaszthatják el a különleges, OFYR grillen készült finomságokat. A sütögetéshez minden adott: az épített kerti konyhában tároló rekeszek és tágas pultok találhatók. Az egyedi megjelenéssel rendelkező OFYR megkerülhetetlen vizuális elemként jelenik meg a modern, minimalista jegyeket viselő térben.

A terasz másik végén található a kényelmes a Jati & Kebon Arbon kerti bútor garnitúra, mely egyben kijelöli a társasági, vagy éppen pihenő részt. Innen jól belátható az egész kert, melyben év- és napszaktól függetlenül gyönyörködhetnek tulajdonosaik. Ez a terület kellemes, LED csíkos világításával és növényfalával a családi, baráti események középpontja.

- A társasházi terasz tervezésénél a mobilitást tartottam a legfontosabbnak – mondja Dóra. - Minden bútornak és kiegészítőnek megvan a saját helye, ugyanakkor nem jelent fáradtságot ezek átrendezése, elpakolása.

Kisebb méretű sarok teraszról lévén szó, ezt az adottságot kihasználva, a teret két részre osztotta a tervező. Az egyik sarokba került a Caldera Spas Paradise Makena masszázsmedence, a másik oldalra a Jati & Kebon Reno kerti bútor garnitúra, illetve a Kamado Joe Classic III kerti grill készülék – ezzel a különböző funkciók is egyértelműen megjelennek a teraszon.

Melegebb napokon, a lakás teljes belmagasságát kitöltő tolóajtók elhúzásával a külső és belső terek összeérnek és az osztott terasz részek is jobban kapcsolódnak egymáshoz.

A társasházi szabályok miatt a homlokzat megjelenése, a fal színe kötött. Ezt az egyhangúságot törik meg a berendezés élénkebb árnyalatai: a Kamado grill rubintvöröse, a virágláda dió tónusa és bambuszok élénk zöldje.