Terasztól teraszig, tervektől a megvalósításig

Az outdoor terek - akár a lakásbelsők – a komplett berendezés előtt csak tervek szintjén léteznek. A tervek pedig tartalmazzák a legapróbb részleteket a felhasznált anyagokról, színekről, a bútorzatról, a kényelmi kiegészítőkről, árnyékolásról és a hangulati elemekről. A SpaTrend Teraszpályázat a legjobb lehetőség arra, hogy a lakberendezők, építészek a teljes tervezői szabadságot élvezve, a SpaTrend prémium minőségű termékeit felhasználva mutassák be, hogyan lehet otthonunk egyik kiemelt része a terasz.


A SpaTrend Teraszpályázatára készített tervezői munkák többek között azért is érdekesek és értékesek, mert valamennyi pályamű alkalmas az akár azonnali megvalósításra is. Sőt, néhány már közel jár a kész állapothoz, mások pedig egyelőre a fiókban pihennek, de reményeink szerint már nem sokáig. Tóth Kinga tervei egy fiktív megbízónak készültek, ám az átgondolt koncepciót látva, szinte biztos, hogy lesz valódi jelentkező erre vagy egy hasonló módon kialakított teraszra.

- A tervezői szabadságot kihasználva először egy házat terveztem, hogy a terasz funkcióit az ingatlanban kialakított térszervezéshez igazítsam. A teraszt több egységben terveztem meg, így a zöld növényzet is szerepet kapott a tágas területen. Az elmúlt két évben felértékelődő, természetben töltött idő miatt szerettem volna nagyobb, egybefüggő zöld felületeket is tervezni, amelyek a nyugalmat, felfrissülést jelentik – vázolja ötleteit Kinga.

A kétszintes családi ház ugyancsak kétszintes terasza több mint 144 négyzetméteres. A konyha, étkező, valamint a pihenő, társalgó rész a földszinti részre került, a napozó, wellness funkciók az emeleti teraszon foglalnak helyet.

A kültéri konyha közvetlenül a ház konyhájához kapcsolódik, ami jelentősen megkönnyíti a kinti ételkészítést. Ide került az extra finomságok elkészítésére alkalmas Broil King Imperial 690 gázgrill és a nagy méretű Evora étkező asztal székekkel.

A földszinti terasz egy része a nappali toldásaként működik, összenyitható a belső térrel, a határok szinte elmosódnak. A bútorzat harmonizál a szobák berendezésével: a kényelmes Buddha ülőgarnitúráról első pillantásra nehéz megállapítani, hogy vajon kerti bútor-e vagy a nappaliból mozgatták ide.

Az emeleti teraszt egy tolóajtó köti össze a benti helyiségekkel, a közeli hálószobákkal. Ez az elhelyezés sokat elárul arról, milyen szerepet szánt a tervező ennek a területnek: itt a teljes kikapcsolódásról szól minden. A HotSpring Spa Hotspot RELAY masszázsmedence, az Arbon szófa és a Jardinico Marbella napernyő tökéletes összhangban teszik a dolgukat, szinte biztos, hogy a leendő lakók egyik kedvenc helye itt lesz.

A pályamű másik részéről, a társasházi terasz tervevéséről így mesél Kinga: - A terasz kialakításánál két zónát - egy étkezőt és egy pihenőt - szerettem volna létrehozni. A két funkciót egy térelválasztóval megbontottam, így zavartalanul használható mindkettő, miközben az átjárás is biztosított a két zóna között.

A 47 négyzetméteres teraszon minden megtalálható, ami a kényelmes, kültéren eltöltött mindennapokhoz szükséges. A sütéshez, főzéshez a Broil King Regal 420 Built-in gázgrill, az előkészítéshez egy épített munkapult szolgálnak a legjobban. A grill készülék közelében kapott helyet az Ellie & John étkező szett és a Bliss bárasztal, székekkel.

A pihenő rész helyét a Cool kétszemélyes szófa, valamint a Cool kávézóasztalka jelölik ki.