4 eszköz kamado grill tisztatáshoz

A grillek rendszeres tisztítása hozzátartozik a kültéri sütéshez. Hogy mit és milyen sűrűn kell takarítani, az függ a használattól is, de azért vannak általános alapelvek, amik megadják az irányvonalat. Lássuk mit és mikor érdemes bevetni.


Rácstisztítás

A rácstisztítást minden grillezés után el kell végezni. Amikor megsült az összes étel, még hagyjuk forrón a rácsokat, ilyenkor egy erős kefével könnyű a leégett ételmaradékokat eltávolítani. Dörzsöljük az összes rácsot tisztára mielőtt kikapcsolnánk a grillt.

Külső tisztítás

A grillhez tartozó polcokat érdemes legalább egyszer letörölni sütések után, de heti egyszer egy alaposabb áttörlésre is sor kerülhet a megfelelő tisztítószerekkel. A kamado grillek felületi kiképzése bordázott, ezekben pedig láthatatlanul is, de megül a füst és a por. Egy puha, mikro fiber kendővel és tisztítószerrel töröld át 2-3 használat után.

Viszlát hamu

A sütés során keletkezett hamu összegyűlik a grill alján, hogy mennyire telik meg a hamutartó azt úgy is látjuk, így tudjuk, hogy milyen gyakran érdemes cserélni. Ha sokat vagy hosszan grillezünk, akkor értelemszerűen erre sűrűbben kell sort keríteni, de egyébként is elmondható, hogy félévente legalább egyszer érdemes kiszedni a köveket is a grillből, hogy az alatta gyűlő hamut is kitakarítsuk. Ehhez jön jól egy hamuporszívó, ami biztosan nem romlik el az apró szemcséktől és még a meleg hamut is jól kezeli.

Csavarkulcs

A grill tisztításhoz ugyan nem, de a karbantartáshoz annál hasznosabb eszköz a csavarkulcs! Ezzel évente egyszer húzzuk át az összes csavart és rögzítést, hogy minden stabilan álljon, a tető könnyen nyíljon és még sokáig működjön tökéletesen a grill. Évente egyszer érdemes a hőmérőt is leszedni és újra kalibrálni, vagy legalábbis ellenőrizni, hogy még mindig megfelelően funkcionál-e. Ha elállítódott, akkor állítsuk újra vagy cseréljük le.