7 grilltipp az egészséges nyárért

A grillezés az egyik legegészségesebb ételkészítési mód, de egy kis odafigyeléssel ez még tovább fokozható. Jöjjön 7 tipp, hogy ez a nyár a finom ízekről és az egészségról szóljon.


1. Grillezett gyümölcsök: a kalóriadús édességek tökéletes kiváltója a grillezett gyümölcs, ami nemcsak egészséges és szénhidratászegény, de hűsítő finomság is a nagy melegben. Az ananász, az alma és az őszibarack is kiváló választás.

2. Friss zöldfűszerek ízesítéshez: a kakukkfű, a zsálya, de még a fokhagyma is segít, hogy a grillétel minél egészségesebb legyen. Ez egyrész a növényekben található hatóanyagoknak köszönhető, de nagyobb részt azért szerencsés a pácban való alkalmazásuk, mert egy 2008-as tanulmány szerint (Journal of Food Science) csökkentik a sütés során keletkező ártalmas karcinogének számát, akár 90 %-kal.

3. Alkoholos pácok: a bor és a sör alkalmazását a grillezők rég óta ismerik, de most már jó okuk iis van ezek bevetésére. Az alkohol ugyanis ugyancsak csökkenti a karcinogének kialakulását, így a sörrel kenegetett csirke is egészségesebb lesz.

4. Elő a grill lapáttal: Vannak olyan ételek, amelyeknek jót tesz, ha minél ritkábban zavarják a sülési folyamatát. A hamburgerhús azonban nem ilyen. A burgerek gyakori (akár 30 másodpercenkénti) forgatása, csökkenti az E.coli baktériumok számát a húsban (2003. Journal of Food Protection), ezáltal az sokkal kevesebb egészségügyi kockázatot hordoz majd.

5. Halak a hús helyett: a grillezett húsokon kívül is van élet, mégpedig általában annál egészségesebb. A halak remek omega-3 források grillezve is, ezért a lazacot, a heringet és a pisztrángot is érdemes felvenni a repertoárba.

6. Fehér hús a vörös helyett: már azzal is sokat tehet az egészségesebb étkezésért, ha lecseréli a vörös húsokat fehérre. A szárnyasok, különösen a bőr nélküli részek kevésbé hízlalóak, de gyorsabban is száradnak ki. Ezt mindenképpen vegye figyelembe készítéskor.

7. Frissd zöldség köretnek: grillezett húsokhoz gyakran társul a grillezett zöldség, pedig a nyers változat sokkal egészségesebb. A roppanósság, a magas víztartalom és az intenzív, saját ízek miatt válassza a nyers zöldségeket, amikor csak teheti. Zsírok és plusz kalóriák nélkül élvezheti a ropogós, friss zöldségeket.

Ha szeretné grilltudását magas minőségű, professzionális grilleken kamatoztatni, látogasson el a május 4. és 13. között megrendezésre kerülő tavaszköszöntő SpaTrend Expóra, ahol most akciós áron válogathat az első osztályú grillek és kiegészítők között.