A királyok zöldsége grillezve is isteni

A jó idő még egy kicsit kéreti magát, de a tavaszi grillszezon már elstartolt. Válaszd te is ezt a remek programot, ami összehozza a társaságot, finom ételeket garantál és még az egészségedért is tehetsz a jobbnál jobb tavaszi zöldségeknek köszönhetően! A királyok zöldségét vagyis a spárgát, ki ne hagyd!


A spárgát már az ókori egyiptomiak is termesztették, és íze, roppanóssága és frissessége mellett gyógyhatása miatt is fogyasztották. Évszázadokig a főúri asztalok népszerű előétele volt, a 20. században pedig egyre nagyobb területet hódít meg, többek között a grillezett változatnak is köszönhetően. A legtöbb zöldségtől eltérően még ma is erősen őrzi szezonális jellegét a spárga, így érdemes kihasználni a tavaszi betakarítás rövid időszakát. Annál is inkább, mert a spárga kifejezetten jó választás, ha szeretnél tavasszal formába lendülni. Minimális a kalória tartalma, koleszterint nem tartalmaz, ellenben A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban is gazdag. Emellett értékes animósavak, kálcium, vas, foszfor és kálium is található benne bőven.

Diétákhoz tehát ideális választás, különösen a grillezett változat, ami minimális zsiradékkal, ízeit és rostszerkezetét is érintetlenül hagyva hozza ki a legtöbbet a spárgából. Párolva, levesnek és léként is érdemes azonban fogyasztani, mert vízhajtó hatása miatt segít a méregtelenítésben, jó hatással van a keringésre és állítólag még a vesekő is megelőzhető vele!

A spárga tehát jó választás, de hogyan készítsd el?

A frissen leszedett spárga ízeit vétek elnyomni erős fűszerezéssel, ezért a grillezett változat is nagyon visszafogott fűszerezést kap. A megmosott spárgákról itasd le a vizet egy papírtörlő segítségével, majd jól kend be a szálakat olívaolajjal. Ezután jöhet egy kevés só, és már mehet is a grillre. Rácsra is tehető a spárga, de nagyobb biztonságban lesznek a vékony szálak, ha egy sütőlapra kerülnek, esetleg zöldségkosárban sülnek.

Előre melegített, közepes hőfokú grillen 6-8 perc alatt megsül a spárga. Sütés közben időnként forgass egyet a szálakon, hogy egyenletesen készüljön ez a zsenge finomság. A grillről levéve azonnal tálalható. Remekül passzol hozzá a vinaigrette és a hollandi mártás. Ha pedig egy különlegesebb szószt keresel mellé, akkor próbáld ki ezt a citromos vajszószt!

A spárga jól párosítható hallal, csirkével és a baconbe is tekerheted, ahogy ebben a receptben olvashatod!

Ha szeretnéd grill tudásodat még magasabb szintre emelni vagy most vágnál bele a kerti sütögetés izgalmas világába, akkor gyere el a Szezonnyitó Grillfesztiválra március 22-én, és lesd el profi séfektől a trükköket, miközben megnézheted a professzionális grilleket működés közben!