Milyen tüzelőt vagy olajat használj az OFYR grillhez?

Az OFYR grillek különleges megjelenése és a bennük rejlő nyers, zabolázatlan erő vonzza a grillezni szeretőket. Vajon mennyire nehéz megszelídíteni ezt a kertet, teraszt méltán díszítő elemnek is beillő eszközt? Milyen fával a legjobb dolgozni és milyen olajjal érhető el a legfinomabb eredmény?


Az OFYR grill sütőegysége olyan nagy, hogy nem kell faszénnel vagy forgáccsal vesződni, akár nagyobb fadarabokat is használhatsz a grill felfűtéséhez és a sütéshez. Ezekkel egy picit nehezebb dolgozni, mert a hőfokállításhoz nagyobb tapasztalatra van szükség, de a móka is sokkal nagyobb. A tábortüzek meghitt hangulatát idéző grillbe többféle fát is használhatsz. Amire minden körülmény között ügyelni kell, hogy csak száraz fát tegyél a tűztérbe. Ha már egy kevés nedvesség is van a fában, nehezebben gyullad meg és nagyon füstöl, így pedig nemcsak a grillélményt ronthatja el, de az étel ízébe is nem kívánt aromákat keverhet.

És még egy fontos dolog: semmilyen korábban kezelt fát ne alkalmazz, nehogy nemkívánatos vagy akár mérgező anyagok szabaduljanak fel. Ezeken a tippeken kívül is van azért pár javaslatunk, mégpedig a lassan égő fák. Ezekkel a legkönnyebb dolgozni és kellemes füstöt, aromát adnak. Ilyen fa például a juhar, a tölgy és a bükk.

Egyszerre ne pakolj be túl sok vagy túl nagy hasábokat, nehogy túlmelegedjen a grill, és az sem lenne szerencsés, a tűztér zsúfoltsága akadályozná a légmozgást. Ez ugyanis előbb-utóbb a tűz befulladásához vezet. Kísérletezz bátran a tűzrakással, hogy mikor a sütésre kerülne a sor, már magabiztosan menjen az egész!

Ha már eljutottál az OFYR begyújtásától a sütésig, milyen olajat használj? A fa mellett az olajat is gondosan meg kell választani, mert erősen befolyásolja az étel ízét. Emiatt kezdetben mindenképpen a semlegesebb ízzel és magas égésponttal rendelkező napraforgó olajat vagy a ghí vajat ajánljuk. Ezeket nagyon nehéz megégetni, de azért minden friss fogás felkerülése előtt egy spatulával távolítsd el a korábbi sütésből otthagyott maradékokat, hogy "tiszta" lappal és ízzel kezdhesd az újabb sütést!