10 tanács grillezéshez, profiktól

Ha szeretnéd kipróbálni a grillezést vagy szélesítenéd a repertoárod, akkor ne várj tovább! Szerezz be minden hozzávalót, és élvezd ki a kerted nyújtotta előnyöket! Tölts el családoddal egy tevékeny és szórakoztató napot grillezéssel. Meglátod, ha egyszer rákaptál az ízére, állandó hobbibá válhat a kerti sütügetés! Hogy sikeres lehess már a kezdetektől, jöjjön pár jó tanács profi grillszakácsoktól!


A grillezés ősi ösztöne ott lapul mindannyiunk szívében, de igazán jól csinálni, ismerni minden csínját-bínját ugyanolyan szakma, mint bármi más. A jó hír viszont, hogy szakértők szerint már 20 óra befektetett munkával elérhetsz arra a szintre, ami örömöt és jó eredményeket hoz a kültéri sütésben. Hogy ez az első 20 óra valóban hatékony és hasznos legyen, összeszedtünk 10 tanácsot a profiktól, ami minden grilltípusnál működik!

  • A grill helyét mindig úgy válaszd meg, hogy távol legyen minden éghető anyagtól! Műanyag székek, fák vagy éppen a kerítés, jobb, ha legalább 2 méter távolságra vannak, hogy a grill magas hője ne kezdhesse ki őket.
  • Mindig tisztítsd le a rácsokat és a grillfelületet mielőtt új ételt helyezel rá! Ezzel megelőzheted az ízek összefolyását és az étel is kisebb eséllyel ragad majd le.
  • Ne sajnáld az időd az előkészületektől. A kapkodás csak hibához vezet, a hideg grill pedig egyenetlen sütéshez. Csak akkor kezdj neki a sütésnek, ha a rácsok már forróak. (Kivéve, ha a recept mást mond!)
  • A pácolt húsok esetében legalább 1 órát szánj arra, hogy az ízek beivódjanak a húsba. Zsenge, gyenge ízű húsok és halak esetén esetleg lehet kevesebb, de fél óránál már tényleg ne add alább!
  • Mindig felkészülten vágj neki a grillezésnek. Ehhez szükséged lesz megfelelő célszerszámokra, amelyek megkönnyítik majd a munkát, és nem kell sütéshez alkalmatlan félmegoldásokkal elrontanod a reménykeltő végeredményt. Egy jó kesztyű és kötény is elengedhetetlen a ruhád és tested védelme érdekében!

  • Fél szemed mindig a grillen legyen. Ha csak nem alacsony hőfokon sütsz valamit, sose távolodj el nagyon messzire a grilltől, mert bármikor jöhet egy fellángolás, ami tönkre teheti az addigi kemény munkád. Ennek kiváltásában segítenek az okos húshőmérők, amelyeket bent hagyhatsz a húsban és valós idejű információkat küld a telefonodra a grill belsejében tapasztalható állapotokról. Ennek hiányában azonban marad a szemfüles várakozás!
  • A fellángolásokat elkerülni nagyon nehéz húsok esetén, de semmiképp ne próbáld meg víz locsolásával enyhíteni a felcsapó lángok haragját. Mivel ezt a jelenséget a lecsöpögő zsír okozza, mérsékelheted a fellángolásokat, ha a felesleges zsírt eltávolítod a húsról. Ha mégis megtörténik, akkor tedd át a húst a grill egy másik részére, ahol nem érik közvetlenül a lángok és így nem éghet meg a felszíne.
  • Az ételt olajozd és ne a rácsokat! A rácsokról ugyanis nagyon hamar leég az olaj, és nemcsak hogy nem használ semmit, de még kellemetlen ízt és rákkeltő anyagokat is hátra hagyhat. Csak akkor olajozd a rácsot, ha azonnal rá is teszed az ételt.
  • A cukrot is tartalmazó mázakat, szószokat mindig csak a sütés végén kend fel a húsra, mert ezek túl könnyen megégnek a sok sütéstől. Ha ezt szeretnéd elkerülni, akkor a sütés utolsó perceiben kend csak fel.
  • Az elkészült ételeket mindig tiszta tányérra tálald. Még véletlenül se használj olyan tálcát vagy evőeszközt, amelyek a nyers húsokkal is érintkezhettek, mert az könnyen gyomorrontáshoz vezethetne. Ezt jobb elkerülni és elmosogatni sütés közben.

Ha ezeket betartod, akkor sikerélménnyel és kellemesen eltöltött pár órával leszel gazdagabb már az első grillezés alkalmával is. Ha még nincs grilled, akkor találd meg a neked való darabot és szerezd be még most, nyár végi kedvezményekkel!