Tipp a biztonságos grillezésért

Az enyhe gyomorrontáson át a komolyabb ételmérgezésekig sok minden össze lehet szedni egy kerti grillpartin. Elég, ha egy kicsit nem figyelünk oda és a nagy melegben se perc alatt elszaporodnak a baktériumok.


Az ételbiztonság egyik első szabálya, hogy aki hússal dolgozik, az minden ételfázishoz más kést és deszkát, tányért használjon. A nyers hús felületén található baktériumok nagy számban komoly kellemetlenséget okozhatnak, ezért soha ne tálalja olyan tányérban a sült húst, amiben a nyerset tárolta. Ugyanez vonatkozik a késekre is, ha nem akar keresztszennyeződést.

A nyers húsok pácolására használt leveket is hőkezelni kell. Ha a nyers hús pácát felforralja és kicsit besűríti, akkor már minden további nélkül meglocsolhatja velük az elkészült, megsült hús is, nem kell tartania a baktériumoktól.

A fogót és a lapátot is érdemes elmosni vagy legalább a grillen hőkezelni, hogy biztosan elkerüljön minden kósza rosszullétet. Ha ezeket betartja, nem kell attól tartania, hogy a kerti grillpartinak nem várt eredménye lesz.