Óriási magyar sikerek a szauna világbajnokságon - "A magyarok túl prűdek"

Komoly nemzetközi sikert ért el Magyarország a múlt hétvégén rendezett szaunamester világbajnokságon, ahol csapatban az igen előkelő 2. helyen végeztünk, de egyéniben is remek eredményeket produkáltunk. A kiugró sikerekről és azok hátteréről Egri Csaba csapatvezetőt kérdeztük. 


Komoly nemzetközi sikert ért el Magyarország a múlt hétvégén rendezett szaunamester világbajnokságon, ahol csapatban az igen előkelő 2. helyen végeztünk, de egyéniben is remek eredményeket produkáltunk. A kiugró sikerekről és azok hátteréről Egri Csaba csapatvezetőt kérdeztük. 

Az idei szauna világbajnokságot október 24. és 26. között rendezték az ausztriai Bad Hofgasteinben, ahol Egri Csaba és Fáskerti Rita csapatban ezüstérmet szerzett, Végh Sándor és Végh Tímea a szintén előkelő 7. helyen végzett, míg egyéniben Végh Sándor a 13., Tompek Attila pedig 15. lett. A magyar csapat vezetőjét, Egri Csabát először arra kértük, mutassa be röviden a vb történetét. 

"A szauna világbajnokság nyolc éve létezik, Magyarországon pedig három éve rendezünk kvalifikációs versenyeket. Egy vb-re két csapat utazhat ki és természetesen van egyéni megmérettetés is. Hazánk egyre jobban szerepel, hiszen tavaly csapatban egy bronzérmet sikerült nyernünk, idén pedig egy óriási eredménynek számító ezüstéremmel gazdagodtunk és egyéniben is ott voltunk a világ legjobb tizenötje között." - kezdte Egri Csaba a spatrendonline.hu-nak. 

De vajon miről is szól pontosan egy szauna világbajnokság és mi alapján versengenek a résztvevők? Egri Csabától erre is választ kaptunk. 

"A szauna világbajnokság alapja tulajdonképpen az, hogy a vendégek jól szórakozzanak. A szeánszok egy hatvan fős szaunában zajlottak, ennek hatvan százaléka néző volt, negyven százaléka pedig külföldi meghívott szaunamesterekből tevődött össze, ők együttesen alkották a zsűrit. A verseny lényege, hogy mindenkinek egy tíz perces felöntés áll rendelkezésére. Ezalatt az idő alatt kell levezényelni a szeánszot egy mini színházi előadás keretein belül. Lényegében egy történetet játszunk el jelmezekben, látványos fényekkel, hogy a nézők minél jobban szórakozzanak a szeánsz közben." - avatott be a részletekbe a csapatvezető. 

A világbajnokság komolyságát jelzi az is, hogy a magyar csapat hosszú felkészülési időszak után utazott ki Ausztriába. 

"Egy fantasztikus ötfős magyar csapat vett részt a versenyen: Fáskerti Rita, Végh Tímea, Végh Sándor, Tompek Attila és jómagam. A felkészülés három hetet vett igénybe. Partneremmel, Fáskerti Ritával egyszer már változtattunk a programunkon, mert eredetileg egy melodrámát, az Operaház fantomját akartuk előadni, de úgy gondoltuk, legyen inkább egy vidámabb, viccesebb téma, ezért váltottunk a Flintstonesra. Úgy érzem, jól döntöttünk, az előadás jól sikerült, ezt a rengeteg nevetés is jelezte. A versenyen mind az idő, a helyszín, mind pedig a közönség fantasztikus volt. A csapatunkat több mint negyvenen kísérték el Magyarországról, az ő biztatásuk is kellett a sikerünkhöz. A tavalyihoz képest egyébként sokat változott a mezőny, azt látom, hogy akik tavaly nyertek, idén a mezőny hátsó felében végeztek. Ez nem véletlen, hiszen jönnek a fiatalok, egyre egyedibb, jobb ötletekkel. Ezért változtattunk mi is, mert nagyon erős a mostani mezőny. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy míg a világranglista tavaly 174 fős volt, idén már ez a szám 375. A listán található 39 országból pedig Magyarország a 8. Az első húszban két magyar szaunamester található a világranglistán, ez pedig annak tükrében, hogy mennyi ideje létezik a szaunakultúránk, nagyon nagy eredmény." - vázolta Egri Csaba, akit arra kértünk, mutassa is be egy kicsit a hazai szaunakultúra helyzetét. 

"Ez egy nehéz történet, mert én úgy vélem, egy kissé röghöz vagyunk kötve. Az előző rendszerben nagyon kevés szauna volt, ez pedig azt eredményezi, hogy még manapság is elég kevés szaunánk van. Ehhez még hozzájön az is, hogy a magyarok szemérmesek. Nehéz azt mondani, hogy jó a magyar szaunakultúra, de szerencsére egyre több mester dolgozik azon, hogy ez a helyzet pozitív irányba változzon. Ennek egyik alapja, hogy a textilmentességet előtérbe hozzuk, amit sokan a nudizmussal kevernek, pedig itt nem arról van szó, a meztelenség hozzátartozik a szaunázáshoz. Ezt azonban nehéz Magyarországon elérni."

Az idei év remek szereplése után természetesen Egri Csabáék is szeretnék, ha még az eddigieknél is jobb eredményeket érhetnénk el. A következő komoly megmérettetésre jövő tavaszig kell várni, ám a szaunamester és kollégái addig sem tétlenkednek. 

"Ami a jövőt illeti, 2015. május 8-án lesz egy Európa-bajnokság Olaszországban, ahová a világranglista legjobb harminc helyezettjét fogják meghívni. A viadalon Tompek Attila és én veszünk majd részt, célunk pedig a tisztes helytállás. Az idei világbajnokságot megelőző kvalifikáció egyik versenyére egyébként Horváth Éva modell is velünk tartott és beszélgetéseink során felvetődött egy szaunázást népszerűsítő roadshow ötlete, amelybe nemzetközi és hazai mestereket is bevonnánk. Jelenleg ennek megvalósításán dolgozunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük a szaunázást a magyar közönséggel." - tudtuk meg Egri Csabától. 

 

 

Címkék: