Három percnyi megváltás -110 fokban

Miért akarna valaki önként beülni egy szobába, ahol -110fok hideg van? Azért mert rendkívül sok egészségügyi előnye van, és még egy csinos maszkot is lehet viselni? 


Miért akarna valaki önként beülni egy szobába, ahol -110fok hideg van? Azért mert rendkívül sok egészségügyi előnye van, és még egy csinos maszkot is lehet viselni? 

A hidegszauna egészen új trend, sokan dideregni kezdenek már a gondolatától is. A módszert az európai orvosok az elmúlt húsz évben kezdték el alkalmazni, az ötlet pedig egy japán orvostól származik 1980-ból, aki alternatív megoldást keresett az ízületi csúz kezelésére. A hidegszauna egyre népszerűbb, ma már gyulladás és fájdalom csökkentésére is előírják, legyen annak oka alvászavar, depresszió, vagy sportsérülés.

A kezelés célja, hogy a hidegben a szervezet hirtelen lehűljön, majd pedig felmelegedjen. Mivel a hőmérséklet  az extrém kategóriába sorolható, a kezelés nagyon rövid ideig tart – mindössze három perc. A szobában egyáltalán nincs páratartalom, így a szervezet rögtön fel tud melegedni a kezelés után – ellenben egy jégfürdővel, ahol a víz miatt a test nem tud rögtön reagálni a hőmérsékletváltozásra. Ennek köszönhetően nem is érzed annyira hidegnek, mint amilyen, és egy levegővétellel több oxigént juttatsz a szervezetedbe. Ezzel az izmok is több oxigént és tápanyagot kapnak, a vérkeringésed pedig maga lesz az álom.

A kezelés sikerét azzal magyarázzák, hogy a rövid időtartalma miatt gyakran alkalmazható (kétszer egy nap), intenzív terápia.

A hidegszaunázáshoz megfelelő öltözetre lesz szükséged (zokni, maszk, kesztyű, fültakaró). Ékszerek, gyógyászati segédeszközök (hallókészülék) nem viselhető – az extrém hideg miatt nem lesz kényelmes érzés a bőrön. A szaunából kilépve a test szélsőségesen reagál, de nem kellemetlenül: az agyad kitisztul, az adrenalin és az endorfinlöket miatt olyan, mintha az óceánból bukkannál elő, vagy futottál volna egy nagyot. 

Címkék: