Gyógyító italok

  • írta:
  • 2013.11.11

Ha a búfelejtéshez nem is a legjobb partner a szesz, mértékletes fogyasztása még az immunrendszernek is jót tehet. A náthán és egyéb őszi nyavalyákon ugyanis nemcsak a forró tea, de a gyógynövényekkel megbolondított alkoholok is segíthetnek. Dédanyáink titkos receptje híján szerencsére már az üzletek polcain is egyre nagyobb a választék.


Ha a búfelejtéshez nem is a legjobb partner a szesz, mértékletes fogyasztása még az immunrendszernek is jót tehet. A náthán és egyéb őszi nyavalyákon ugyanis nemcsak a forró tea, de a gyógynövényekkel megbolondított alkoholok is segíthetnek. Dédanyáink titkos receptje híján szerencsére már az üzletek polcain is egyre nagyobb a választék.


Teakészítéskor a forró vízzel nyakon öntött friss növények veszíthetnek hatásukból, vitamintartalmukból, a szárítással tartósítottakból pedig az értékes illóolajok távoznak. Alkoholban áztatva azonban jobban megőrzik összetevőiket, illóolajaikat is, ezért bizonyos gyógynövényeket előnyösebb ilyen módon fogyasztani.

 

A legtöbb gyümölcsből és annak ízével harmonizáló gyógynövényből például kiváló gyógyír készíthető. A pálinka finom gyümölcsössége azonban legalább 37,5 %-os alkoholfokkal is párosul, így jó lesz csínján bánni vele. Akár a saját termésedet főzöd, akár a bolti polcokon keresgélsz, vedd sorra a gyógynövénnyel spékelteket is: mint mondjuk a citromfüveset, ha immunerősítésre vágysz, vagy a paprikásat, mely általános egészségvédő hatásán túl gyomorfájásra is kiváló.

 

Ha enyhébb alkoholfokkal is megelégszel, valamilyen gyógynövénylikőrrel is emelheted a poharadat barátod vagy saját egészségedre. Ihatod étvágygerjesztőként, esetleg gyulladáscsökkentő hatása miatt, a felhasználható gyógynövények variálhatósága szinte végtelen.

 

Újra feltörekvőben vannak a gyógynövényes borok, amelyek már az ókorban is népszerűek voltak. Sokáig tartották magukat a gyógyszerkönyvekben is, ám napjainkra homály fedi ezeket a receptúrákat. Több hazai pincészet mégis célul tűzte ki, hogy a régi hagyományokat felélessze, és különleges aromájú, egészségügyi hatású borokkal töltse meg a palackokat. Ehhez a kiválasztott bor önálló egészségügyi hatásait, illat- és ízvilágát jól kiegészítő gyógynövényeket keresnek a szakemberek. Az előállítás alapja itt is az áztatás, hiszen a gyógynövények vízben és alkoholban oldódó elmeinek át kell járnia a kellemes borokat, hogy igazán különleges keverék kerüljön a palackba. A likőrökkel szemben, melyek 30-40-50 féle gyógynövényt is tartalmazhatnak, a borokba kevesebb gyógynövényfajta kerül. Leemelhetünk a polcról reumatikus vagy veseproblémákra is jó borókás bort chardonnay alappal, vagy olyan hétféle növény javait tartalmazó fehérbort is, amely kiváló a cukorbetegség elleni harcban.

 

Címkék: