40 másodpercenként valaki öngyilkos lesz a Földön

Szomorú statisztikára világított rá az Egészségügyi Világszervezet. A WHO kimutatásai alapján a Földön 40 másodpercenként öngyilkos lesz valaki. 


Szomorú statisztikára világított rá az Egészségügyi Világszervezet. A WHO kimutatásai alapján a Földön 40 másodpercenként öngyilkos lesz valaki. 

A beszámoló alapján az öngyilkosságok előfordulása országonként óriási eltérést mutat. Ebben főleg a gazdasági, szociális, vallási és kulturális tényezők játszanak komoly szerepet. A kevésbé fejlett, elmaradottabb országokban, ahol az átlagnál jóval több ember él szegénységben és kilátástalan körülmények között, sokkal nagyobb arányban fordul elő, hogy valaki önkezével vessen véget életének, ezekben az országokban regisztrálják az öngyilkosságok 75%-át. 

Ennek némileg ellentmond, hogy az igen jómódú és gazdag országnak számító Japán áll a legfrissebb lista hetedik helyén. A listán, amelyen sajnos Magyarország igen előkelő helyet foglal el, épp az ázsiai országot megelőzve a hatodik a tavaly őszi adatok szerint. 

A toplista első öt helyén Szlovénia, Kazahsztán, Guyana, Dél-Korea és a listavezető Litvánia áll. A balti államban 100 ezer főből 31 dönt úgy, hogy önkezével vet véget életének. Érdekesség, hogy a balti államok közül Lettország is rajta van a listán, a kilencedik helyen. 

A lista tetején és alján szereplő országok között egyébiránt óriási eltérések vannak, az élmezőnybe tartozó nemzeteknél gyakorta 40-szer nagyobb az öngyilkossági ráta, mint a lista alján szereplő országokban. 

 

Címkék: