Az amerikai szesztilalom és a parafa

Al Capone ugyan megmentette a  parafa dugók egy részét, hisz a szesztilalom idején ő és maffiája bizony  "rendesen" kiszolgálta a finom borokra áhítozókat. 

Ezzel együtt is rengeteg dugó vált feleslegessé és ezzel kezdeni kellett valamit. Akkoriban kísérleteztek a linó burkolat fejlesztésével, így adódott, hogy a lisztté őrölt parafát belekeverték az alapanyagba.
 


A parafadugó (és vele a bor is) visszanyerte méltó rangját, de csodálatos tulajdonságai miatt a burkolatokban továbbra is alkalmazzák. Leginkább az alsó réteg készül belőle, mert kiváló hőszigetelő és hangtompító hatású.
A jó minőségű parafa további különlegessége, hogy önkioltó, vagyis tűz esetén nem táplálja azt,  így ha nem éri a láng, akkor magától kialszik és nem fejleszt mérges gázokat.. Nem penészedik, rovarok nem támadják meg és ez különösen fontos ott, ahol nem látjuk:: a padló alatt. 
Nedves környezetben is ő a jó választás, mert vízálló, víztaszító, páraáteresztő, páraelvezető, antisztatikus, könnyű, mérettartó és kémiailag ellenálló.

Mivel rugalmas, még vékony rétegben is biztosítja a kényelmes járást.

A parafa megújuló energiaforrás. 25  éves korától 9 évente lehet lehántani a kérgét,  amitől a fa nem sérül, kérgét pedig visszanöveszti.

Húzzuk ki a dugót a palackból és igyunk a parafa egészségére is :)