Lapozz bele Paul Klee jegyzetfüzeteibe

Építészet és művészet kedvelőként szívesen belelapozgatnál a régmúlt hírességek jegyzetfüzeteibe? Akkor itt a lehetőség! Nézz bele ingyen Paul Klee, a svájci grafikus jegyzeteibe.

 

  •  


Paul Klee 3900 oldalnyi jegyzetinek jelentős részét tette elérhetővé a Zentrum Paul Klee. A festő ezen jegyzetek mentén haladva tanított a Bauhaus-iskolában az 1921-1931 években.

Paul Klee a Bauhaus-iskola egyik elismert tanára volt, aki elmélyülten tanulmányozta a színelméletet és olyan művészi életet vezetett, amely a 19. és 20. századra terjedt ki, de esztétikai érzékenységét a távoli jövőre szabta. Ez határozta meg saját absztrakciós kategóriáját, amely még ma is életképes.

Klee stílusára erősen hatottak az expresszionisták és a kubisták, valamint a szürrealisták, a 20-as évek közepén megjelent Schriften zur Form und Gestaltungslehre (Írások a forma- és tervezéselméletről) könyvét többen ugyanolyan kulcsfontosságúnak tartják a modern művészetekhez, mint Leonardo da Vinci A festészetről című művét a reneszánszhoz. Klee-t a Bauhaus alapítója, Gropius hívta tanítani 1920-ban, ezek után fektette le a modern design alapjait elméleti munkáival. 

Napjaink kedvelt lakberendezési, belsőépítészeti stílusa a Bauhaus, amely a német funkcionalizmus megtestesítője. A bauhaus iskola utat nyitott az ipari formatervezésnek, a műhelyekben tömegtermelésre alkalmas bútorokat és használati tárgyakat terveztek. A mai modern bútorok elődei kerültek ki kezeik közül, akár a tökéletesen kertbe simuló Jati & Kebon termékei.

Forrás: Open Culture