Salakos pálya a nappaliban?

...avagy a padlófelújítás rejtelmei.

A régi építésű házakban gyakori volt a vastag födémben a salakos, sittes feltöltés.  Ezt  érdemes legalább részben kicserélni.
A padló --> vakpadló  felszedése után a párnafa és az alatta-közötte lévő homokréteget látjuk meg először.


Valljuk be, ez azért nem túl lélekemelő látvány. 

A felső homokréteg már nagyrészt berázódott az alatta lévő salakszemcsék közé, azaz kicsit meggsüllyedt a párnafák között. A szétszáradáson túl részben ez is okozhatta a parketta recsegését. A fotón is látszik, hogy a deszkák is hajlottak, a méterenként lerakott párnafák egyik-másikát is megette az idő vagy a farontó bogarak. A sitt elhordás logisztikailag sem egyszerű és nagy piszokkal jár,  de a fát és a salak  felső rétegét el kell szállíttatni. A szintezésnek megfelelően új, kellőképpen száraz párnafák kerüljenek, kétszermosott homokkal, kvarchomokkal vagy fekete, expandált parafa granulátummal feltöltve.  Miért nem betonnal?  Az is egy megoldás, de 

  •  a súlya az alatta lévő lakások vagy pince födémjének túl nagy terhelés lehet - még perlites beton alkalmazása esetén is
  • a betonozáskor használt víz leszivároghat az alsóbb lakásokba/helyiségekbe
  • ha nincs elég idő a kiszáradásához,  akkor csúszhat a kivitelezés vagy a sietség miatt tönkremehet az új parketta vagy laminált padló.

A parafa granulátum nem porzik, rugalmas, hő-és hangszigetelő, így tökéletes választás  az OSB lap alá, amire az úsztatott , ragasztott vagy szegezett padló kerül.