VIGYÁZÓ SZEMETEK A PADLÓRA VESSÉTEK!!

Mikor és miért szögezünk egy padlót? 

A régi bérházakban  a szintek közötti födémeket úgy alakították ki, hogy a kb 20 cm-es vastagságot a gerendákra párnafákat ültettek, a közöket könnyű salakkal töltötték ki és felülre homokot szórtak, így alault ki a sima és vízszintes fogadófelület, valamin a salak kiporzását is csökkentette a homok.  

A lakásfelújításoknál ma már némileg kifinomultabb technikákat alkalmazunk.

 

 


A gerendákra, a párnafák alá hanglágy anyagot fektetnek, például parafát, a párnafák közét szálas vagy fújt szigetelőanyaggal töltik ki,  ami a dübögő hangokat hivatott elnyelni. A kiporzás ellen  szükség van szigetelésre, amire alkalmas lehet akár a geotextil is. 

Hajópadlót a párnafákra is rá lehet szögezni vagy csavarozni rejtetten, de fontos, hogy a dilatáció biztosított legyen. Ha halszálka mintában akarjuk lerakatni a burkolatot, akkor szükség van vakpadlóra is, amihez hozzászegezhetők a padlólapok. 

Ahol nem ilyen üreges a födém, hanem betonozott, ott más lehetőségek adódnak - persze az egész  lakás rétegrendjeinek figyelembe vételével - Ha egyrétegű hajópadlót választunk, ahhoz a szögelés miatt vakpadlót használunk. A kiegyenlített aljzat minimális egyenetlenségein az  alátétpaplan segít. 

Egy- és kétrétegű hajópadlók - speciális, ehhez kifejlesztett ragasztóval - közvetlenül az aljzathoz is rögzíthetők.  Az erős ragasztó stabilan a helyén tartja a padlólapokat, egyben a dilatációs mozgásokat is lehetővé teszi.

vakpadló

A háromrétegű hajópadlók  (és a laminált padlók) ragasztás nélkül, "úsztatva" fektethetők, sem ragasztást, sem szögezést nem igényelnek. 

Ha túl vagyunk a munkálatokon,  elő a párnákat és heveredjünk le a szépen burkolt szobákban!